Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-19 13:48:00

Az elmúlt két évben közel száz forinttal drágult az üzemanyag átlagára

Közel a 400 forintos benzinár

Nyolc-nyolc forinttal emeli a 95-ös benzin, valamint a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A változással a benzin átlagára 385 forintra, a gázolajé 371 forintra emelkedik.

Vultur Csaba a holtankoljak.hu főszerkesztője lapunk kérdésére elmondta: már a szerdai emelést követően elképzelhető, hogy bizonyos kutakon 400 forintos benzinárral találkozhatnak a vásárlók.


Kényszerhelyzetben az autósok

Vultur Csaba szerint akinek muszáj autót használnia az nem fogja mellőzni azt a 400 forintos ár hatására sem, inkább más módon fog takarékoskodni, például kevesebbet közlekedik autóval. Előfordulhat olyan is, hogy azokban a családokban, amelyekben két autó is van, az egyiket feltehetően nem fogják használni, vagy akár eladják azt.

Szakértők 2006 nyarán a 300 forintos benzinárat ítélték meg úgy, hogy egy olyan lélektani határt lép át az üzemanyag ára, hogy jelentős visszaesés lesz tapasztalható, ez akkor elmaradt, azonban 2010-ben a 350 forint körüli átlagár meghozta a jelentős fogyasztás visszaesést.


Hullámvasúton a benzin ára. Fotó: MTI


Kevesebb benzin és több gázolaj fogyott az első félévben

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az idén az első félévben 614,9 millió liter benzint és 756 millió liter gázolajat értékesítettek, a benzineladások 6 százalékkal csökkentek, a gázolajeladások viszont 1,5 százalékkal nőttek a bázishoz képest. Tavaly az első hat hónapban 654,8 millió liter benzint és 745,2 millió liter gázolajat adtak el. A szövetség közlése szerint továbbra is fennáll az a tendencia, hogy az eladások összességében valamelyest csökkennek, az első félévben 2,1 százalékkal.

A Magyar Ásványolaj Szövetség korábban azt közölte, hogy a töltőállomásokon az első három hónapban 283,1 millió liter benzint és 351,1 millió liter gázolajat vásároltak. A szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le a tagvállalatokon keresztül. A benzin kiskereskedelmi árának 38 százaléka a termelői ár, 4,4 százaléka a nagykereskedelmi, illetve 3,7 százaléka a kiskereskedelmi árrés, 33 százaléka a jövedéki adó, 1 százaléka a készletezési díj. A gázolaj esetében a termelői ár 41 százalék, a két árrés 6,8, illetve 3,7 százalék, a jövedéki adó 27 százalék, a készletezési díj pedig megegyezik. Mindkét üzemanyag áfája 20 százalék.

 

(mindennapi/mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.