Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-30 10:20:00

Az állam nem hozhat létre külön szervezetet az egyházak irányítására

Kormány előtt az új törvény: kilenc egyházra vonatkozik

Néhány héten belül a kormány elé kerül az új egyházi törvény tervezete – értesült a Magyar Nemzet.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága és az egyházak képviselői között befejeződött a szakértői egyeztetés. Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkár a lapnak elmondta, kizárólag a primer hitéleti, vallási tevékenységet végző egyházak kerülhetnek az új egyházi törvény hatálya alá.

Ez kilenc egyházra vonatkozik: a katolikus, a református, az evangélikus egyház, az izraelita felekezet, az ortodox egyházak, az unitáriusok, a baptisták, a metodisták és a pünkösdi egyházak. A tervezetben további kategóriák is szerepelnek, így vannak „új protestáns egyházak”, s mivel a Hit Gyülekezete így értelmezi önmagát, minden bizonnyal ide fog tartozni.

A munkaanyag definiálja az egyház fogalmát, és meghatározza, milyen tevékenységek nem tekinthetők vallásinak. A tervezetben hét kritériumot is megfogalmaznak az egyházakkal szemben. A tervezet egyebek mellett definiálja a vallási tevékenység, az egyház, az egyházi jogi személy, az egyházi intézmény, a közcélú tevékenység fogalmát, továbbá kimondja azt is: „Magyarországon az állam az egyházak irányítására, felügyeletére szervetet nem hozhat létre.”

 

– Mi –
forrás: Magyar Nemzet

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.