Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-17 08:36:00

Huszonötmilliárdot szednek be az autósoktól

Kiket sújt leginkább az új adó?

Az új adónem miatt jövőre harminc százalékkal magasabb biztosítási díjjal kalkulálhatnak az autósok. A legnagyobb drágulásra a teherautók és buszok tulajdonosai számíthatnak.

Közeleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évforduló, a társaságok október 30-án hozzák nyilvánosságra a jövő évi tarifákat. A számokat illetően fokozta a bizonytalanságot, hogy 2012-től új adóval terhelik meg az autósokat, ám ennek részletei eddig nem voltak ismertek. A biztosítók helyzete most annyival egyszerűsödik, hogy még a díjhirdetés előtt megszülethet a törvény a baleseti adóról, így beépíthetik a pluszterhet a kötelező díjakba.


Egy vontatóra 80 ezret kell fizetni

A Biztosítás.hu internetes alkusz információi szerint a kormány által benyújtott tervezetben a biztosítási díjak 30 százalékában határoznák meg a baleseti adót, de a díjak várható 5 százalékos esése miatt a tényleges emelkedés 25 százalék körül alakul majd a kötelező kampányban. A gépjármű-tulajdonosoknak az új adót a kgfb-díjrészletekkel együtt kell majd megfizetniük 2012-től.

A különadóval legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű-tulajdonosok éves díja emelkedik meg, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok és vontatók díja növekszik. Az internetes alkusz cég úgy kalkulál, hogy egy motorkerékpár esetében 1-2 ezer forint lesz az adó mértéke, a személygépjárművek tulajdonosai átlagosan 7 ezer forint adóval számolhatnak, azonban a tehergépjárművek esetében akár 30-80 ezer forintot jelent a különadó. Az autóbuszoknál 45 ezer, a vontatók esetében körülbelül 84 ezer forint lehet az adó éves mértéke.


Nincs kompenzáció

A biztosító társaságok arra számítanak, hogy a fokozott verseny következtében a korábbi kgfb-díjkülönbségek tovább is növekedhetnek. A Biztosítás.hu internetes alkusz szerint a díjak várható kis mértékű további csökkenésén túl egyes társaságok az adó egy részét díjkedvezmények formájában akár vissza is juttathatják majd ügyfeleiknek. Egyelőre azonban arról még nem készült kalkuláció, hogy a baleseti különadó miatt jelentkező pluszterhet hogyan kompenzálnák a fuvarozó cégeknek, hiszen leginkább a szállítmányozással foglalkozó társaságokat sújtja az új teher.

A baleseti különadóval az egészségbiztosítási alap hiányát szeretné egyensúlyba hozni a kormány, ami sajtóhírek szerint az első nyolc hónapban mintegy 18 milliárd forint volt, az év végén pedig várhatóan eléri a 45 milliárd forintot. Ezzel a lépéssel a biztosítók becslése alapján körülbelül 25 milliárd forintot szednének be az autósoktól.

A. S.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.