Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-15 19:30:00

A választásnak mindegyik párt számára viszonylag nagy tétje volt

Ki vesztett és ki nyert a II. kerületben?

Kumin Ferenc politológus szerint az időközi választások jellegzetessége, hogy mindegyik párt a saját íze szerint magyarázza.

Több érdekessége van a vasárnapi választásnak. Egyfelől a Fidesz és az LMP is olyan képviselőket indított jelöltnek, akik már jelenleg is tagjai az Országgyűlésnek. Ennek az az oka, hogy mindkét párt egy-egy népszerű politikusát akarta indítani az időközi választáson. Egy különbség mégis akad: míg a kormánypárt esetében máig nem lehet tudni, kié lesz végül a mandátum, az ökopárt már elárulta, hogy Hanzély Ákos világbajnok öttusázó foglalná el Karácsony listás helyét.

Láng Zsolt nemcsak országgyűlési képviselő, hanem a II. kerület polgármestere is, így munkáját jól ismerik a helyi választók – nyilatkozta a Fidesz arra a kérdésre, miért nem olyat indítottak, aki jelenleg nem tagja a parlamentnek. Az LMP pedig azért Karácsony Gergelyt választotta jelöltnek, mert szerintük országos tétje van az időközi választásnak. Mint ismeretes, a legkisebb ellenzéki párt „Bontsuk le a kétharmadot!” szlogennel azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megszünteti a Fidesz alkotmányozó többségét – ez pedig szerintük országos eredményt jelentene.

Tóth Zoltán választási szakértő, az Országos Választási Iroda volt vezetője úgy nyilatkozott, hogy a törvényekbe nem ütközik az a tény, hogy már a parlamentben lévő képviselők induljanak újabb mandátumért, majd helyettük más kerüljön be.


Lovagias gesztus?

Másik különlegessége a vasárnapi eseményeknek, hogy a választások előtt az LMP ismert arca, Karácsony Gergely úgy nyilatkozott, kész visszalépni az MSZP javára, ha tette hozzájárul a Fidesz leveréséhez. Ez a fajta egymáshoz közeledés azokat a gondolatokat erősítheti, hogy az MSZP és az LMP között – legalábbis a jövőben – valós együttműködés alakulhat ki. Karácsony Gergely azonban mégsem lép vissza: mivel szerinte Láng Zsolt előnye túl nagy, ezért nem lát érdemi esélyt a leváltására összefogás esetén sem.


Karácsony Gergely egy potenciális szavazóval. Fotó: MTI

Továbbá más LMP-s források is megerősítették, hogy csak akkor lenne minimális értelme a visszalépésnek, ha lenne esélye a fordításnak. Az ökopárt úgy számol, hogy ha a két ellenzéki jelölt vasárnap begyűjtött szavazatainak arányát összeadják, akkor sem tudják behozni a majdnem 13 százalékpontos különbséget.

A harmadik érdekessége a vasárnapi választásnak, hogy habár lokális eredményekből nem szokás levonni országos következtetéseket, a választásnak mindegyik párt számára viszonylag nagy tétje volt. A kormánypártnak tradíciós és kommunikációs szempontból is fontos volt: előbbi szempontból azért, mert a rendszerváltás óta csak az MDF, 1998-tól pedig fideszes jelöltek győztek a választókerületben. Utóbbi szempontból pedig azért volt lényeges, mert látszatra rácáfoltak a Fidesz népszerűségének csökkenésére, és a 2010 áprilisában megszerzett eredményt reprodukálták (bár igaz, akkor 78 százalék ment el szavazni).

Az MSZP számára kedvező eredmény született, mert továbbra is elsőszámú ellenzéki erőnek titulálhatja önmagát. Az LMP számára ugyanakkor inkább vereség: habár relatíve javított 2010-es választási eredményén, az ellenzéki oldalon nem történt meg az általuk kívánt átrendeződés.


Politikai és politológusi értékelések

A győztes Láng Zsolt szerint győzelme azt bizonyítja, hogy a magyar társadalom másfél év kormányzás után is bízik a Fidesz–KDNP-szövetségben. Lévai Katalin azt állítja, hogy az első fordulóval még nincs igazi végeredmény, a második fordulóra összefogást sürget. Karácsony Gergely nem lép vissza, így egyéni jelöltként akar megmérkőzni a következő fordulóban is. A jobbikos Bodor Zoltán a politikától való elfordulást hangsúlyozta ki, míg a JESZ jelöltje, Kovácsics Ádám azt emelte ki, hogy parlamenten kívüli erőként csak ők tudtak jelöltet állítani, ezért számukra siker a megmérettetés.

László Róbert és Molnár Csaba, a Political Capital elemzői azt állították még a választások előtt, hogy ha valamelyik ellenzéki erő visszalép a másik javára az első forduló után, akkor a Fidesz végképp megszüntetheti a második fordulót a választásokon. A kormánypárt épp az olyan szövetségek megkötésétől tart, amelyek az első forduló eredményei tudatában a Fidesz leváltására jönnek létre.

Kumin Ferenc politológus szerint az időközi választások jellegzetessége, hogy mindegyik párt a saját íze szerint magyarázza: akinek jól ment, az a politikai valósággal azonosítja, aki alulmaradt, az pedig arról beszél, hogy a választókerület eredményei nem tudják kifejezni az országos közhangulatot. „Ráadásul mindkét félnek igaza is van” – írja Kumin. Szerinte azok is a fideszes jelöltre szavaztak, akik már a kérdezőbiztosnál nem vállalnák fel jobboldali elkötelezettségüket, de éles helyzetben még mindig a Fidesz a legszalonképesebb párt a számukra.

A megüresedő helyre Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje pályázik a legnagyobb eséllyel: az első fordulóban a szavazatok 52,61 százalékával első helyen végzett. A kormánypárti jelölt ugyan megszerezte a voksok abszolút többségét, de a választás érvénytelen lett: a szavazók csupán 39 százaléka járult az urnákhoz, így második fordulóra kerül sor. Az MSZP-s Lévai Katalin – aki egyébként a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere volt – 24,18, az LMP-s Karácsony Gerely 15,55, a jobbikos Bodor Zoltán 6,52, míg a JESZ-es (az MDF utódpártja) Kovácsics Ádám 1,11 százalékot ért el.

 

Sz. V.

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.