Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-23 10:53:00

Ángyán: a pénz nem a kamatokról, hanem az elszámolásról szól

Kékfrankokat a templomi perselybe

Bevált a soproni helyi pénz, az egy éve kibocsátott utalvány sikerét jelzi: már 420 hazai vállalkozás fogadja el, sőt néhány osztrák családi vállalkozásnál is lehet így fizetni.

– Száztíz millió ember használ helyi pénzt a világon. Ezek közé tartozik immár egy éve a soproni kékfrank is, amellyel egyelőre csak néhány ezren fizetnek áruért és szolgáltatásért. Valójában egy pénzhelyettesítő utalványról beszélünk. A szövetkezetünk csak tagjainak, illetve partnereinek adhat kékfrankost, a partnerek azonban már idegeneknek is fölajánlhatják. Így fizethetnek vele az elfogadó vállalkozásoknál: a fodrásznál, a fogorvosnál, a cukrászdában, egyes boltokban, és akár bedobhatják a templom perselyébe is. – mondta Pertkovátz Tamás, a kékfrankost kibocsátó Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet (Ha-Mi) elnöke, aki szerint az első év eredményi igazolták kezdeményezésük sikerét.

A pénzügyi felügyeletek által engedélyezett helyi pénz mögött százszázalékos fedezet áll – hangsúlyozta az elnök. Egy frank egy forintot ér, legkisebb címletük az ötszázas, a legnagyobb a húszezres, aprópénzről egyelőre nincs szó. Sopron saját pénzét a magyar pénzjegynyomdában nyomják és ugyanolyan szintű biztonsági elemekkel látják le, mint a 20 ezer forintost. A Ha-Mi idei célkitűzése, hogy elérjék a százmillió forintos kékfrank kibocsátást. Az egyes címleteken olyan hírességek portréja látható, akik valamilyen módon a városhoz kötődnek: az ezrest Kitaibel Pál kémikus és botanikus arcmása díszíti, a tízezresen Joseph Haydn, a húszezresen pedig Liszt Ferenc portréja látható.

– A magyar kormány fontos ügyének tekinti, hogy ösztönözze a soproni kékfrankhoz hasonló kezdeményezéseket A nemzeti fizetőeszköz mellett létező helyi pénzek elősegíthetik a kistérségek gazdaságának élénkülését. A helyi befektetők nagyobb elkötelezettséggel és hatékonysággal képesek működni a helyi közösség javára – jelentette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a helyi pénz szerepéről szóló, soproni konferencián.

A hazai helyzetet jellemezve Ángyán megjegyezte: az elmúlt húsz esztendőben két és félszer annyi pénz ment ki az országból, mint amennyit a hatalmas nemzeti támogatásban részesített multik befektettek. A globalizáció ilyen jellegű negatív hatásait is ellensúlyozhatja az, ha visszatérünk a pénz eredeti funkciójához, ami nem a kamatokról szól, hanem arról, hogy el lehessen számolni egymás viszonylatában a termékeket, illetve a szolgáltatásokat.

Valló László

Rábaközi tallér
A soproni kékfrank után egy újabb helyi pénz bevezetését tervezik az év második felében. A forgalomba kerülő rábaközi tallért ugyanaz a bank bocsátja majd ki, amelyik a kékfrankost, és biztonsági elemi is azzal lesznek azonosak. A tallér a Rábaköznek lehet saját fizetőeszköze – jelentette ki Hámori György, Kapuvár polgármestere. 
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.