Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-02 18:32:00

A brazil időjárás befolyásolhatja a magyar piacot is

Kedvező jelek: jövőre nem lesz cukor-mizéria?

A cukor árak jövőre legalább 13 százalékkal csökkenhetnek, a megnövelt európai és ázsiai termelés hatására – jósolja a cukor kereskedelemmel és a piaci elemzéssel is foglalkozó Kingsman SA.

A 2012. márciusi szállítási szerződésekben már 25 cent alá süllyedhet a cukor fontonkénti ára, a jelenlegi 29,34 centről. Az édesítőszer árcsökkenése segíthet a globális élelmiszer-árrobbanás visszafogásában, ami februárban rekord szintet ért el. A Kingsman jóslatával a Rabobank Internationalhez és a Goldman Sachs Group Inc.-hez csatlakozott, melyek előrejelzése szintén a növekvő kínálatra hivatkozik.

Az utóbbi az augusztus 11-ei jelentésében a 20 cent/font ár elérését jósolta 12 hónapon belül. A Kingsman számításai szerint a globális piaci kínálat növekedése nem okoz ilyen durva, hirtelen árcsökkenést. Véleményük szerint a piacon a következő évben ugyan a fehér cukor kínálata jelentősen nő majd, de a nádcukor kínálata csökkenhet.

A termelést Oroszország, az Európai Unió, Thaiföld és India is növelte, így a globális piacra várhatóan 9,5 millió tonna többlet kerül majd összesen a 2011-2012-es szezonban – jósolta a Rabobank International augusztusban. A többletből feltölthetőek a megfogyatkozott készletek, amit az utóbbi évek cukorhiánya okozott. A Nemzetközi Cukor Szervezet vezető közgazdásza, Sergey Gudoshnikov elmondása szerint a hiány jelenleg 15 millió tonna, amit a legjobb esetben is csak két év alatt lehet pótolni.

A brazil termelés a kedvezőtlen időjárás miatt erősen visszaesett, így a múlt hónapban a cukor jegyzése megdöntötte a fél éves csúcsot, a 29,34 cent/fontos szinttel. Michaela Kuhl, a Commerzbank AG elemzője telefonos interjújában kifejtette, hogy a magas árak hatására azt várják, hogy szerte a világon növekedni fog a cukorrépával és a cukornáddal beültetett területek mérete. Prognózisuk szerint ezáltal mérséklődik majd az édesítőszerek kereskedési ára. 2012-re ők is 25 centes határidős kereskedési árat várnak.

A brazil cukornád termelés a legjelentősebb a világon, de a 2011-2012-es szezonban az 525 millió tonna helyett csak 498 millió tonna cukornád termett. Ez azt jelenti a Kingsman szerint, hogy a brazil cukorkibocsátás a várt 32 millió tonna helyett 30,5 millió lesz, míg a szokásos mennyiség 33,5 millió tonna. A rossz időjárás következtében a brazil cukornádtermelők nem tudtak megfelelő mennyiségű növényt sem elültetni, ezért 2013-ig nem várunk növekedést tőlük – mondja a cukorpiaci elemző Kingsman.

A világ második legnagyobb termelője India, aki a szezonban várhatóan 26 millió tonna cukrot állít majd elő, amiből 3-4 millió tonna kerülhet exportálásra 12 hónap alatt. Tehát az indiai növekedésnek kell pótolnia a brazil hiányt, ami kivételes export-lehetőséget nyújt az országnak – mondják.

 

-mi-/bloomberg.com

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.