Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-30 14:42:00

Megújuló lehetőség az energetikában

Jövőre robban a földgáz ára – termelj otthon tüzelőt!

Biztos, hogy földgáz ára sokat emelkedik 2011-ben, ha Jézus vissza nem jön addig. Környezetvédő és gazdaságos alternatívát jelenthet a tüzelőként hasznosítható energiafűz – akár otthoni – termesztése.

A rövid vágásfordulójú faültetvények telepítését és betakarítását célzó kutatások több mint 30 éve folynak a világban. Hazánkban az elmúlt években mindennapi téma lett az ország energiaellátásának kérdése, és hogy hogyan teljesíthetjük rövidtávon az uniós elvárásokat. Az energiaprobléma – érezheti mindenki saját kárán – ma már a lakosságot is nagy mértékben érinti, ha csak a gáz támogatási rendszerének változását és a jövőbeni ellátásbiztonságot vesszük figyelembe.

 

Ültessünk fát, sokat

Az energiabiztonság változását különös, de a folyamatos növekedés jellemzi, főként igaz ez a lakossági hőenergia-termelésre és a kommunális hőtermelésre, azaz a távhőszolgáltatásra. A jelenlegi tendenciák értelmében további növekedés várható a villamosenergia-termelésben is. Ám a hazai energiapiac nem minden területén kell, hogy ezt a növekvő energiaigényt a fosszilis energiahordozók (szén, gáz) biztosítsák, hiszen azoknak a mezőgazdasági területeknek, amelyeken az élelmiszercélú termelés nem rentábilis vagy nem támogatható, az alternatív hasznosítása látszik kézenfekvőnek. Itt valósulhatnak meg az energetikai faültetvények, melyeknek fő előnyük, hogy gyorsan és nagy mennyiségben termelnek biomasszát, azaz energiává alakítható növényi részeket. Az ültetvények telepítése mellett szól, hogy hatékonyan szolgálják a racionális földhasznosítást is.

Fontos információ az ültetvények mindennapi hasznosításával kapcsolatban, hogy a jó termesztési hatásfok figyelembe vételével az egyes, tüzelésre különösen alkalmas fafajták közül az energiafűz otthoni termesztése is ajánlott. Hiszen akár a kertes ház, vagy a nyaraló udvarán is megnő; egy szezon alatt már arathatóak is a három-négyméteres ágak, így pár tucat tő – ideális esetben – akár a teljes téli tüzelőmennyiséget kiadhatja.

 

Függők vagyunk, sajnos

Az energiafűz-ültetvények két típusát különböztethetjük meg: az úgynevezett sarjaztatásos és az újratelepítéses technológiát. Alkalmazásuk a kiválasztott terület adottságainak függvénye. A bio-tüzelőanyagok közül egyébként is a fűz az, amely tüzeléstechnikai szempontból a legideálisabb energiaforrás, mivel fűtőértéke 15-20 Megajoule kilogrammonként, míg a hamutartalma 0,5-3 százalék közé tehető. Környezetbarát tüzelőanyagnak is nevezhetőek, hiszen alacsony a kén, klór, kálium, és szilíciumtartalmuk. A fa eltüzelésének van a legnagyobb múltja, ezért ezen a területen áll a legnagyobb tapasztalat és technikai megoldás is a jövő energetikusainak rendelkezésére. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni a faelgázosító kazánok egyre növekvő népszerűségét is.

Az energiafűz esetében nem jelentkeznek olyan kedvezőtlen tulajdonságok, mint a többi biomassza-típust sokszor jellemző kedvezőtlen anyagforma és -szerkezet. A tüzelése minden szabvány számára megoldható, vannak korszerű fahasáb- és apríték-, brikett- és pellett-tüzelők. A berendezések már igen magas, 90-95 százalékos hatásfokon tudják tüzelni a faanyagot, és akár teljesen automatikus üzemeléssel ugyanazt a komfortot nyújthatja, mint a már jól megszokott gáztüzelés. Sajnos a lakosságot az évtizedek alatt függővé tették a gázszolgáltatástól, de mivel számítások igazolják, hogy az ország lakossági gázfelhasználása teljes mértékben kiváltható biomasszával, ezért a házi energiaellátással kapcsolatos változtatás biztató eredményekkel kecsegtet.

 

Nagy Tamás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.