Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-30 08:00:00

Bor, arany, részvények – tanácsok amatőr befektetőknek

Jövedelmező és kockázatmentes: tényleg létezik?

Számos befektetési forma létezik. A cél a magas hozam, alacsony kockázat mellett. De vajon létezik ilyen lehetőség?

A befektetők minimalizálni akarják a kockázatukat a bizonytalan gazdasági időkben, Simon Goodley elemezte a különböző befektetési lehetőségeket. (Guardian) Ennek nyomán kezdtünk bele a különböző lehetőségek rövid vizsgálatába, magyar megközelítésből.

A legtöbben a svájci frankban keresik a menedéket, de egyre nő a pénzüket inkább aranyba és ezüstbe fektetők aránya. Az eddig biztonságos menedéknek ítélt amerikai államkötvények sem azok többé, a fenyegető csőd miatt már többen mentik onnan a pénzüket. Goodley azt a kérdést tette fel tanulmánya elején, hogy létezik-e kockázatmentes befektetés, ami valóban jól jövedelmező?

Svájci frank

Jelenleg a befektetők körében Svájc a mentsvár, ezt mutatja a svájci frank folyamatos erősödése is. A dollárral szemben ebben az évben korábban nem tapasztalt növekedést ért el. Egy kutatás magyarázatában, amit Simon Smith, kiváló közgazdász és piaci stratéga, írt a következő áll: Svájc nem az egyetlen tisztességes adózási rendszerrel rendelkező ország, de az Ausztrál dollártól eltekintve, ez a leglikvidebb alternatívája az amerikai dollárnak, az eurónak, a jennek és a fontnak, amelyek mindegyike szuverén pénzügyi megítélés kérdése. Továbbá a Svájci Nemzeti Bank tehetetlen a növekedés elleni harcban, ha megmarad az idegenkedés a tartós hiánnyal küzdő nemzetek valutájával szemben.

A magyarok a bőrükön tapasztalhatják a svájci frank erősödését. Ennek ellenére belátható, hogy, mint befektetés, jól jövedelmező forma. Azonban hosszabb távon komoly veszélyeket rejthet, ha az európai adósságválságot nem sikerül megoldani és valóban mint egyetlen mentsvár marad a régióban.


Az arany, mint befektetési forma
 

Az arany a történelem folyamán is fontos és megbízható befektetési forma volt – írja Goodley. Az arany hozamának nincs statisztikailag szignifikáns kapcsolata a GDP-vel vagy az inflációval, likvid és egyetemesen elfogadott fizetőeszköz. Árfolyama a kereslet és a kínálat változásának megfelelően mozog.

A mostani bizonytalan gazdasági helyzetben az arany ára az egekbe szökött. A befektetők szívesen választják ezt a nemesfémet, Magyarországon is egyre többen. A befektetők mellett már az egyéni vásárlók is megjelentek a piacon.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az arany és az ezüst ára tovább fog emelkedni, azonban néhányan szembemennek ezzel a véleménnyel. Közéjük tartozik a budapesti születésű pénzügyi spekuláns, Soros György, aki aranypiaci lufiról beszélt, ami közeledik a kipukkadáshoz – mutat rá Goodley. A befektető már május közepén kivonult az aranypiacról, ami az elemzők szerint óriási tévedés volt.


Prémium kötvények

Egy másik örök biztonságos befektetés, de megéri? – teszi fel a kérdést Goodley. Számításait Moneysavingexpert.com kalkulátorával végezte és arra az eredményre jutott, hogy jelentős profitot ezzel a formával nem lehet elérni. Hazánkban a Magyar Államkincstár honlapján közzétett információk szerint jelenleg a Prémium Kötvény 3 százalékos infláció feletti kamatot biztosít.

A Prémium Kötvényeket csak természetes személyek vásárolhatják, minimum 1000 forint értékben. A lejárati idő alatt, ami jelenleg öt év, a Magyar Államkincstárban szabadon visszaválthatják, de lehet tartós befektetési számlára is vásárolni. Az utóbbi esetben az elért hozamra 0 százalék a kamatadó.


Bor és kortárs művészet

Bizonyos borok alkalmasak a befektetésre, ezek közös tulajdonsága, hogy véges mennyiségben állnak rendelkezésre és a minőségük idővel javul. A kereslete így nő, míg a kínálat egyre csökken, ami felhajtja az árakat. Szakértők szerint egy jobb évjárattal akár 30-40 százalékos hozamot is el lehet érni.

 

A bor is lehet jó befektetés

Goodley a borbefektetések kapcsán is egy lufi kialakulásáról beszél, ami a túlhajszolt piac esetén könnyen kipukkad. Szerinte már annyi a befektető, hogy telítődik a piac, ezzel nő a kockázat és a várható hozam is csökken. Továbbá a legnagyobb problémájaként azt említi, hogy nem likvid eszköz és a tranzakciós költségei hatalmasak.

Hazánkban is egyre többen fektetik a pénzüket borokba, például többféle Tokajiba, a Gere vagy a Bock pincészet boraiba. Ez mindenképpen hosszú távú befektetés, minimum öt-tíz éves vagy akár hosszabb és a tárolás költségei, a szakszerű kezelés további befektetéseket igényel.
A műkincspiac rendkívül összetett folyamatok alapján működik, egyes elemzők szerint 20-25 százalékos hozamot is el lehet érni vele. De a futamidő hosszú és egyszerre sok pénz lekötését igényli, az angol műkincs-alapoknál 100-250 ezer dollár a minimális összeg.


Befektetés a matrac alatt

Goodley meglátása a következő: Az alacsony kockázatú befektetések hozama alacsony és az infláció hatását is belevéve alig eredményez különbséget, mintha azt az összeget az ágy alá dugtuk volna. Ráadásul ezek a befektetések általában a pénz hosszabb távú lekötését igénylik, kevésbé vagy egyáltalán nem likvid formák.

Louise Cooper, a BCG Partners piaci elemzője, azt mondta, néhány kockázat kerülő cégnek jobb, ha a pénzét a vállalaton belül tartja, még ha nem is keres rajta semmit, mint ha ezt minimális nyereség reményében kölcsönadja, óriási kockázat mellett. Természetesen senki nem állítja, hogy a matrac alá rejtett pénz a leghatékonyabb megoldás, de a zavaros nemzetközi gazdasági helyzetben a legalacsonyabb kockázattal járó megoldás.


És ami kimaradt...

A magas hozamú részvényeket, mint alacsony vagy kockázatmentes befektetést nem lehet kezelni. Ezek ugyan magasabb hozamot biztosítanak vagy biztosíthatnak, de nagyon kockázatosak. A 2008-as válság óta ezeket óvatosan kezelik a piacon a befektetők.


Kotulics Mónika

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.