Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-11 13:45:00

Maradna a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb

Jöhet az egyfordulós választás?

Egyfordulós és vegyes választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége. Így a jövőben egyetlen fordulóban dönthetnénk az országgyűlési mandátumokról. Az ellenzéki pártok visszalépésként értékelik a javaslatot.

A választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő, Áder János a Fidesz-elnökség szombati tanácskozása után elmondta: a vegyes szisztémában az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamenten belül. Kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz. Azt nem zárta ki, hogy valamennyivel növekedjen a tervezett 200-as létszám, ez ugyanis „modellfüggő”, de azt nem tartja valószínűnek, hogy 210 fölé emelkedjen az országgyűlési képviselők száma.

Az egyfordulós rendszer lényege, hogy ha van érvényességi küszöb, tehát 50 százalék plusz egy szavazó részt vett a választáson, akkor az nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.
A pártokra vonatkozó ötszázalékos parlamenti bekerülési küszöb megmaradna, az induláshoz – a jelenlegi 750 helyett – 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre – ismertette Áder János.

Az országos lista állításának feltételeiről szólva kifejtette: a választókerületek egynegyedében lenne szükséges jelöltet állítania az adott pártnak, és „megfelelő országos reprezentációra” is szüksége lenne a listaállításhoz, ami kilenc megyét és Budapestet jelentené.

A politikus kitért arra az alkotmánybírósági döntésre, amely kimondta, hogy az eddigi választókerületi rendszer rendkívül aránytalan volt. A legnagyobb kerület a 74 ezres szigetszentmiklósi volt, míg a legkisebb a 26 ezres veszprémi. Az Alkotmánybíróság világossá tette, hogy ilyen nagy különbség a választópolgárok száma között nem lehetséges – idézte Áder János, hozzátéve, hogy a választókerületeket nem rendeletben, hanem a törvény mellékletében szabályozzák majd a történelmi hagyományokat, a földrajzi környezetet, az utazási lehetőségeket, valamint a közigazgatási határokat figyelembe véve.

Szólt a külföldön élő választópolgárok szavazati jogának megadásáról is; úgy fogalmazott, nem tesznek mást, mint követik az európai uniós tagországok nagy többségében alkalmazott gyakorlatot, ismertetése szerint ugyanis a 27 EU-tagállamból 24-ben biztosítják a külföldön élő választópolgároknak a szavazati jogot.

A Fidesz-elnökség szombati ülésén több lehetőség is szerepelt, az azonban, hogy milyen módszert, milyen eljárást javasolnak arra, hogy a külföldön élő magyar választópolgárok élhessenek szavazati jogukkal, augusztus végére fog kiderülni – közölte.
 

Az MSZP az egyeztetést hiányolja

Az MSZP sajnálja, hogy a Fidesz nem egyeztetett választójogi reformjavaslatáról a parlamenti pártokkal, és a szocialisták szerint az Áder János által szombaton ismertetett javaslat visszalépést jelent a korábbi szabályozáshoz képest.
Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója az MTI-nek vasárnap arról fejtette ki a véleményét, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, és ebben megszüntetnék a kompenzációs listát.
A szervezési igazgató kifejtette: „sajnáljuk, hogy ilyen fontos, az egész magyar alkotmányos berendezkedést érintő törvényjavaslatról, amely sarkalatos törvény is, nem volt széles körű egyeztetés”.

A javaslat a szocialista szakpolitikus szerint visszalépés a korábbi törvényhez képest, mivel „az arányosság követelményének még kevésbé felel meg”. Molnár Zsolt az egyik legnagyobb problémának azt tartotta, hogy a javasolt rendszer nem tükrözi vissza a választási akaratot. „A győztes túlkompenzálásával a leadott szavazatok és a parlamenti mandátumok közötti jelentős különbséghez vezet, hiszen a kompenzációs mandátumok megszüntetése nagyon erősen a győztes túlkompenzálásához vezethet” – mondta.

Ugyanakkor a javaslat egyes elemeit – a részletektől függően – elfogadhatónak nevezte a politikus, például az egyfordulós megoldást és az ajánlószelvények megtartását.
 

Jobbik: a Fidesz „megpuccsolná” a többpártrendszert

A Jobbik szerint a Fidesz választási reformja a kompenzáció eltörlésével még igazságtalanabbá tenné az eddig is aránytalan választási rendszert.

Ez az újabb aránytorzítás már „az egypártrendszer felé tett ugrást” jelentené – közölte Dúró Dóra, a párt szóvivője vasárnap az MTI-vel, felidézve, hogy az 53 százalékos társadalmi támogatottságból kapott „torz módon” kétharmados parlamenti többséget a Fidesz-KDNP.
Mint közleményében írja, a választási rendszer „ilyen mértékű eltorzítását a Fidesz sem gondolhatja komolyan”, hozzátéve, hogy a Fidesz legújabb javaslatának célja bizonyára csak az ellenzék és a szavazók „tűrésküszöbének tágítása”.

A Jobbik szerint éppen a választási rendszer arányosítására lenne szükség a német modell magyarországi meghonosításával, amely az egyéni választókerületek megtartásával biztosít a választók szavazatarányának megfelelő parlamenti összetételt. Dúró Dóra hangsúlyozza: a töredékszavazatok eltörlése azt jelentené, hogy a nem győztes egyéni jelöltekre adott szavazatok teljes egészében elvesznek, ami így „a jelenleginél is igazságtalanabb”, a választók valódi akaratát nem tükröző eredményt hozna. Ezzel a szabályozással csak a Fidesz jár jól, „a győztes mindent visz elve alapján a mindenkori ellenzék parlamenti súlya szimbolikussá válna a túlhatalommal szemben.”
 

Az LMP várhatóan nem vesz részt a választójogi reformot kidolgozó bizottság munkájában

A Fidesz hét végén ismertetett választójogi elképzeléseiről „egy árva szó nem hangzott el” a választójogi reform kidolgozására létrehozott bizottság ülésein, ezért az LMP fontolóra veszi, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a testület munkájában - mondta hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

A frakcióvezető szerint ugyanis a szombati fideszes bejelentések azt mutatják, hogy a kormánypárti többség sem a saját maga által létrehozott intézményeket sem a közösen elfogadott eljárási szabályokat nem tiszteli.

A politikus, aki a sajtótájékoztatón egyébként a Fidesz – általuk vélt – „legnagyobb pofátlanságainak top tízes listáját” sorolta fel, kérdésre válaszolva azt mondta, az esetleges távolmaradásról frakciójuk még nem tudott tárgyalni. Úgy vélte azonban: addig nincs értelme részt venni a bizottsági munkában, amíg a Fidesz nem kezd érdemi egyeztetéseket a másik négy képviselőcsoporttal.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.