Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-12 20:50:00

Érdemi hatások

Jobb is, rosszabb is Kelet-Európa helyzete, mint a válság előtt

"Bizonyos tekintetben jobb, bizonyos tekintetben rosszabb" a közép-kelet-európai országok helyzete a jelenlegi, újabb súlyos piaci stresszhelyzetben - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban kiadott értékelése szerint "Bizonyos tekintetben jobb, bizonyos tekintetben rosszabb" a közép-kelet-európai országok helyzete a jelenlegi, újabb súlyos piaci stresszhelyzetben, mint a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni válságidőszakban volt, de mindenképpen fennáll térségi gazdasági növekedés lefulladásának kockázata. Az átalakuló országcsoport finanszírozására két évtizede létrehozott londoni bank szerint "nehéz határozott képet alkotni arról", hogy a térség most kevésbé, vagy még inkább sebezhető, mint a Lehman-válság idején. A bank szerint az bizonyos, hogy a súlyos piaci stressz, a fejlett gazdaságok "vérszegény" második negyedévi növekedése és a mélyülő euróövezeti válság "már érdemi hatást gyakorol az EBRD-térségre", és több nagy gazdaság, különösen Magyarország, Bulgária, Románia, Oroszország és Ukrajna növekedési üteme "markánsan lassult".

Az EBRD főközgazdászának irodája által összeállított helyzetértékelés a Lehman-válság óta történt javulások közé sorolja a bank tevékenységi területéhez tartozó országok külső fizetési pozíciójában végbement jelentős kiigazításokat, a bankrendszerek feltőkésítését, és azt, hogy jelenleg nincsenek "kipukkadásra váró" árfolyambuborékok. Romlott a helyzet ugyanakkor abban a tekintetben, hogy most kisebb a költségvetési mozgástér, a nem teljesítő hitelek aránya még mindig magas, és a nemzetközi közösség pénzügyi segítségnyújtási képessége is csökkenhetett, jóllehet az átalakuló gazdaságok mérete csekély a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható forrásaihoz mérve - áll az EBRD hétfői elemzésében.

A bank szerint mivel a térség EU-integrációja szoros, a belső kereslet és a hitelkiáramlás ugyanakkor még mindig viszonylag gyenge, az EBRD-országcsoport kilábalási folyamata is "nagyon ingatag". Ezeknek az országoknak a növekedése máris gyengült a legutóbbi fejlemények miatt, és valószínűleg le is fullad, hacsak nem sikerül elejét venni az európai és az amerikai gazdaság további lassulásának - áll az EBRD hétfői londoni elemzésében.
Nagy londoni elemző és befektetési házak azonban legutóbbi helyzetértékeléseikben mindazonáltal azt sem zárták ki, hogy az euróövezet és az Egyesült Államok ismét recesszióba süllyed.


Hangulatindexek

Az újbóli euróövezeti recesszió lehetőségét az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző cég, a Capital Economics vetette fel minap összeállított legfrissebb áttekintésében.
A ház számításai szerint a múlt hónapról közzétett új euróövezeti gazdasági hangulatindex mindössze 0,7 százalék körüli éves szintű növekedésre utal, ez azonban 0,5 százalékos harmadik negyedévi visszaesésnek felelne meg negyedéves összehasonlításban. Ez arra vall, hogy a valutauniós gazdaság máris elkezdett visszasüllyedni a recesszióba - állt a Capital Economics legutóbbi londoni elemzésében.

A JP Morgan bankcsoport befektetőknek minap kiadott legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és a ház közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba kerül. A JP Morgan szakértői történelmi ökonometriai összevetést készítettek az elmúlt évtizedekről, és kimutatták, hogy a II. világháború utáni időszak amerikai recesszióit az esetek 82 százalékában 1 százalékos vagy annál lassabb éves szintű gazdasági növekedések előzték meg.

A ház előrejelzése szerint ebben a környezetben várhatóan a felzárkózó piaci térségben is megtorpan a növekedési lendület a következő egy évben. A JP Morgan friss prognózisa Magyarországon az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,3 százalékos reálnövekedést valószínűsít. Mindezek alapján a cég londoni közgazdászai módosították a magyar jegybanki kamatpályára vonatkozó előrejelzésüket, és új távlati prognózisuk szerint a magyar jegybanki alapkamat a jelenlegi 6,00 százalékról 2012 márciusáig 5,50 százalékra csökken.


Az a bizonyos 1,6 százalék

Ez jelentős előrejelzési változtatás, mivel a JP Morgan - finanszírozási és forintárfolyam-kockázatokra hivatkozva - még néhány héttel ezelőtt is azt valószínűsítette előrejelzéseiben, hogy a következő MNB-kamatmódosítás emelés lesz. Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői a minap közölték, hogy Magyarországon az eddigi 1,8 százalék helyett az idén egész évben most már csak 1,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, a jövő év egészére szóló prognózisukat pedig 2,4 százalékról 1,9 százalékra vették vissza.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley korábbi becslésében még 2,6 százalékos magyar GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár az eddigi 2,0 százalékos prognózis helyett.


mti

A kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.