Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-21 12:30:00

Rekordtermést eredményeznek a júliusi esők

Isten áldása a júliusi rossz idő?

Négymillió tonnányi búzaterméssel számolhatnak idén a gazdálkodók, de a júliusi esők eredményeképp a napraforgó és a kukorica is sosem látott rekordhozammal kecsegtet.

A búza aratásával már a terület több mint 80 százalékán végeztek, így a mostani esős időjárás nem hátráltatja lényegesen a betakarítást – nyilatkozta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Az aratást várhatóan augusztus 1-jére befejezik a gazdálkodók.

A kukoricának és a napraforgónak, illetve több kertészeti kultúrának – mint például a paprikának – kifejezetten szüksége van a csapadékra. Az ország több területén ugyanis aszályveszélyes helyzet alakult ki az elmúlt hetek száraz időjárása miatt, ezért szükséges az eső, és jókor jött – mondta az MTI-nek Vancsura. A korábbi információk szerint őszi búzából az aratás befejeztével várhatóan mintegy 4 millió tonna körüli termés kerül a magtárakba az idén. Őszi búzát valamivel több, mint 952 ezer hektáron termesztenek.

A hektáronkénti termésátlagok azonban jelentősen eltérnek egymástól. Az őszi árpa betakarításával már végeztek az országban, mintegy 669 ezer tonna lett az össztermés. Ezt a mennyiséget 265 ezer hektárról aratták le. Az őszi káposztarepcét 237 ezer hektárról gyűjtötték be, összesen 523 ezer tonnát.

 

mti/-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.