Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-16 11:07:00

Nincs is „világnézetileg semleges” oktatás!

Iskolák egyházi tulajdonba adása ellen demonstráltak Orosházán

Világnézetileg semleges oktatást „vár el” egy MSZP-közeli alapítvány az orosházi önkormányzattól, mert felvetődött, hogy egyházi kézbe kerülnek az intézmények.

Tiltakozó demonstrációt tartott a helyi Demokrácia, Szolidaritás, Esélyegyenlőség Alapítvány egy tegnap este Orosházán, a polgármesteri hivatal előtt, annak érdekében, hogy ne adják át se a megyének, se az egyházaknak a közoktatási intézményeket. Faludi János, a demonstrációt szervező alapítvány kuratóriumának elnöke előzetesen az MTI-vel közölte, hogy önkormányzati fenntartású, világnézetileg semleges oktatást várnak el Orosházán.


Magánemberként, de szocialisták

A megmozdulás politikai szálakat is megmozgatott: a demonstráló civilek között több szocialista önkormányzati képviselő is volt, akik újságírói kérdésekre hangsúlyozták: magánemberként vettek részt és szólaltak fel. A megszólalók kiemelték: szerintük az iskolák egyházi vagy megyei kézbe adására nem kapott felhatalmazást a lakosságtól a város vezetője, és ha „nem tudja az iskolák önkormányzati fenntartását biztosítani, akkor mondjon le”.

Dancsó József polgármester az esemény kapcsán kiemelte: az egyházak keresték meg a város önkormányzatát, hogy esetleg átvennének néhány oktatási intézményt. Döntés még nincs, mindazonáltal Dancsó jelezte, hogy a fenntartó személyében történő változás éves szinten 200 millió forintos megtakarítást jelentene.


Mitől semleges?

Sajátos a demonstrálók hozzáállása, hiszen a gazdasági válságtényezőktől különösképp is sújtott térségre így újabb terheket raknának – ráadásul értelmetlenül. „Világnézetileg semleges” oktatás ugyanis nincs, legalábbis a nemzetközi összehasonlításokban is helyt álló, egyházi oktatási intézmények sem alap-, sem középfokon nem bocsátanak ki „világnézetükben nem-semleges” diákokat, ellenben helyzetből fakadóan a jelzett iskolákban lehetőség nyílik számos olyan, az evangéliumban található emberi érték szemléltetésére, elsajátítására, ami többlet információt és nevelési attitűdöt jelent. Mindemellett a „semleges” oktatás sem semleges, hiszen humán és némely természettudományos tárgyak esetében is a témakörök megtanítása sajátos nevelői szemléletmód nélkül elképzelhetetlen. Tudvalévő például, hogy az ateizmus is világnézet.

„Nagyon pozitívak a tapasztalataink, semmi olyan tényezőről nem tudunk beszámolni, ami egyházi mivoltából fakadóan hátrányt okozott volna a tanulóinknak, örülök, hogy egyházi kezelésbe adhattuk az intézményünket” – mondta a Mindennapi.hu-nak Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, a község iskoláját pénzügyi problémák miatt 2008-ban kellett bezárni, végül katolikus fenntartónak átadva tavaly nyithatta meg újra kapuit az intézmény.

„Senki fejébe nem hitre kényszeríteni, ellenben a hívő szemlélettel nem csak az oktatás, hanem a nevelői munka is hatékonyabb” – tette hozzá a polgármester.

 

MI 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.