Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-30 16:40:00

Védtelenek vagyunk a halálos kórokozóval szemben

Influenza: nyugalomra semmi ok

A világjárvány időszakából megmaradt influenza elleni védőoltás nem tartalmazza a legagresszívabb kórokozó elleni összetevőt. Az influenza ’B’ vírusának eddig három áldozata van Magyarországon.

Az előrejelzések szerint a szakemberek az idei szezonban a 2009-es világjárvány idején azonosított, A/H1N1 vírus újbóli felbukkanására számítottak, ehelyett azonban egy influenza ’B’ vírus jelent meg Magyarországon. A „nem várt” kórokozó ráadásul igencsak veszélyes, a virológusok is szokatlannak nevezték, hogy rövid idő alatt immár két halálesetet okozott.

Az illetékesek oly annyira biztosak voltak a pandémiát okozó vírus ismételt megjelenésében, hogy azt javasolták, bátran kérje mindenki a tavalyról megmaradt, H1N1 elleni vakcinát és csak a krónikus betegeknek, illetve a rizikó-csoportba tartozóknak és az óvatosabbaknak ajánlották, hogy a kombinált (vagyis a ’B’ vírus ellen is ható) vakcinával oltassák be magukat.

Már biztos, hogy a – tisztiorvosi hivatal által leginkább szorgalmazott – pandémiás vakcina szinte teljesen hatástalan a most cirkuláló, igen agresszív ’B’ vírussal szemben, így csak azok lehetnek viszonylag nyugodtak, akik kombinált védelemben részesültek az elmúlt fél évben – tudtuk meg Berencsi György virológustól.

Annyi bizonyos, hogy az antivirális készítmények – kórokozótól függetlenül – alkalmasak arra, hogy az első influenzás tünetek megjelenését követő 48 órán belül megkezdett alkalmazásával elöljék a szervezeten belül a vírust, így nemcsak a gyógyulást segítik, hanem a beteg környezetének fertőzését is meggátolják – mondta el a mindennapi.hu-nak a szakember.


Barátkozunk az oltásokkal

Az elmúlt időszakhoz képest jelentősen nőtt azoknak az aránya akik a védőoltásokat kedvezően értékelik – derült ki egy most nyilvánosságra hozott felmérésből. A Kutatópont Közvélemény-kutató Kft. 2011. január elején készített kutatásban a megkérdezettek többsége (73 százalék) egyetért azzal az állítással, hogy a védőoltás a lehető leghatékonyabb védekezési mód a fertőző betegségek ellen.

A legismertebb vakcina továbbra is az influenza elleni készítmény (98 százalék tud róla). A hepatitis elleni oltást 89 százalék, a bárányhimlő elleni szérumot pedig 88 százalék ismeri. A korábbi évekhez képest jelentős mértékben nőtt számos további ajánlott védőoltás ismertsége, így a méhnyakrák (82 százalék), a rotavírus és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás (75-75 százalék) elleni oltóanyagé.


„Kérdezze meg orvosát vagy kedvenc újságát!”

A válaszadók döntő többsége (69 százalék) egészségtudatosan éli életét és a védőoltások szükségességével kapcsolatban elsősorban orvosa véleményére ad, de feltűnően hangsúlyossá vált a média szerepe. A megkérdezettek harmada ugyanis a sajtón keresztül szerzi be a szükséges információkat a megelőző lehetőségekkel kapcsolatban.


Szigeti Ildikó
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.