Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-21 22:00:00

Az ügynök által felvethető témákat is meghatározták is sikerért

Így dolgoztak az egyházi ügynökök

Létező történeti dokumentum – egy konkrét példa – alapján bemutatjuk: hogyan is épültek be, szerezték meg a kormányzat számára szükséges információkat a vallási közösségekbe beépített ügynökök.

„Kertész József” fedőnevű ügynök hálózati tevékenységével elégedettek voltak a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A hálózat egyre inkább megfelelt követelményeiknek. A találkozókon pontosan megjelent, és képességei szerint hajtotta végre feladatait. Több – a kommunista vélekedés szerint – ellenséges tevékenységről, illetve személyről adott jelentést. Tartótisztjének megállapítása szerint ezért esély volt arra, hogy helyes vezetés és nevelés által megfelelő hálózati személy legyen belőle

„Kertészt” 1966 nyarán Cs.A. veszprémi lakos ügyében kívánták felhasználni. Cs. A lakásán vallásos összejöveteleket tartott. Sőt vallásos jellegű propagandaírásokat is szerkesztett. Emellett feltételezték róla a rendőri szervek, hogy „szektás tevékenysége” mellett más ellenséges tevékenységet is kifejt. Az előző rendszerben ugyanis csendőr volt. A vonatkozó bizonyítékok beszerzése, tevékenységének felderítése céljából operatív feldolgozás alá vonták, és hálózati úton is megszervezték ellenőrzését.

A rendőrfőhadnagy „Kertész József” bevonását tervezte. Az ügynök ugyanis a célszeméllyel azonos, vagy ahhoz hasonló politikai és vallási világnézeten volt. Megállapítást nyert továbbá – ami később tévesnek bizonyult –, hogy a célszemély és az ügynök szülei, rokonsága hívői kapcsolatban, sőt barátságban voltak egymással. A két személy bár nem ismerte egymást, de igen sok közös ismerőst feltételezett a rendőrfőhadnagy velük kapcsolatosan.

Az ügy megoldása érdekében „Kertész József” számára hat hónapos foglalkoztatási tervet készítette a tartótisztje. Az elképzelés szerint az ügynöknek fel kellett keresnie Cs.A-t, hogy bizalmas kapcsolatot építsen ki vele a feltételezett közös ismerősökről való beszélgetésre építve. Amennyiben még sem rendelkeztek volna közös ismerőssel, akkor is előírta a foglalkoztatási terv a célszemély meglátogatását. A bizalom megnyerése révén ugyanis lehetségesnek mutatkozott, hogy a vendéglátója más alkalmakra is meghívja.

A siker érdekében még az ügynök által felvethető témákat is meghatározták. Az ügynöknek beszélnie kellett magáról, és el kellett mondania, hogy honnan ismeri a célszemélyt. Közös ismerősökről, barátokról való társalgás mellett szólnia kellett „Kertésznek” vallásáról is, sőt akár agitálhatta is. kéthetenként felkereshette feltűnésmentesen. Mozgalmának helyettes-vezetőjeként ugyanis ekkor látogatta meg a környék gyülekezeteit. Tartótisztje azt sem tartotta kizártnak, hogy az ügynököt különböző technikai eszközökkel látják, amennyiben Cs.A.-tól meghívást kapna egy összejövetelre.

Kertésznek speciális „küldetése” mellett továbbra is el kellett látnia a beszervezésekor kapott feladatait. Így adatokat kellett szereznie saját és más vallásos mozgalmak, szekták tevékenységéről. Feladata volt ezen felül a külföldi kapcsolatok alakulásáról, beutazások, anyagi és egyéb propagandisztikus támogatásokról való információszerzés. A belföldön előállított írások szerkesztésének és forgalmazásának felderítése szintén a tennivalói közé tartozott. Egyházi pozíciójából fakadóan az állam egyházpolitikai célkitűzéseinek megfelelően kívánta a belügy befolyásolni a tevékenységét. Így mozgalma tagjainak hazafias és állampolgári kötelezettségre való nevelése és oktatása további kötelezettsége volt. A Szabadegyházak Tanácsával pedig jó kapcsolatot kellett kialakítania.

Előírták számára, hogy sehol sem tehet célzást, és nem mutathat magabiztosságot a belügyi kapcsolataira hivatkozva. Kertész”-nek ezen kívül mindenkivel szemben jó viszonyra, barátságra kellett törekednie. A problémákkal szemben megértő magatartást kellett tanúsítania. Nem lehetett elutasító. Vezetőként híveivel való közvetlen kapcsolatra ösztönözték. Udvarias viselkedést írt elő számára a tartótisztje. A hatékony ügynöki tevékenység érdekében mindenkivel szemben őszinte magatartásra buzdították. Nem lehetett tolakodó és erőszakos.

Az ügynök feladataiból fakadóan a találkozókat is jól meg kellett szervezniük. Helyszínként a „Menedékház” fedőnevű titkos lakást jelölték ki. Az ügynök feszített munkamenete miatt a közlekedésében segítette a rendőrség.


zdr

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.