Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-14 17:30:00

Szabadáras szolgáltatás a gyerek táborozásához szükséges papír kiadása?

Hol kell fizetni, hol nem: káosz az orvosi igazolások körül

Háziorvosonként változik, hogy kell-e fizetniük a szülőknek a gyermekek táborozásához szükséges igazolás kiadásáért. Az OEP szerint nem kérhető pénz, a gyermekorvosok képviselője szerint igen – írja a Magyar Nemzet.

Az eljárást a lapnak egy szülő kifogásolta, aki két gyermeke után kétszer fizetett 6800 forintot a táborozáshoz szükséges igazolás kiadásáért. A szomszéd háziorvos viszont ugyanezt az igazolást ingyen állította ki... Miskolcon egyes doktoroknál kétezer a tarifa, máshol viszont háromezret számolnak fel, vagyis látszik: az ügyben teljes a káosz.

Az OEP álláspontja szerint a térítési díj kérése jogszerűtlen, mivel a kormányrendelet konkrétan meghatározza, hogy mely tevékenység után kérhetnek külön díjat a pénztárral szerződött egészségügyi szolgáltatók. Márpedig ebben a felsorolásban a pénztár szerint nem szerepel az üdüléssel, táboroztatással kapcsolatos igazolás kiadása.


Az elnök szerint értelmetlen az igazolás

Ezzel szemben a lapnak nyilatkozó Huszár András szerint jogszerűen kértek pénzt az orvosok. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke úgy vélte, nincs rögzítve a tarifarendszer, vagyis „szabadáras” szolgáltatásról van szó. Szerinte csak az az előírás, hogy az árlistát ki kell függeszteni az orvosi váróban. Egyúttal leszögezte, szerinte semmi értelme nincs az igazolásnak, ugyanis a gyerek a tábor megkezdése előtti órákban is összeszedhet bármilyen fertőzéses megbetegedést. Vagyis hiába van róla „papírja”, mégis betegként mehet a közösségbe. Mint mondta, a szülőkre kellene bízni, hogy eldöntsék, gyermekük mehet-e táborba vagy nem.

Korábban ugyan már kezdeményezték az igazolás eltörlését, de nem jártak sikerrel. Az előírás szerint csak az a gyerek mehet nyári táborba, amelyik orvosi igazolással bizonyítja, hogy nem szenved semmilyen akut fertőző betegségben, tetű- és rühmentes, megkapta a védőoltásokat, továbbá az orvosi vizsgálatot megelőző négy hétben nem volt a környezetében akut fertőző megbetegedés.

 

– mi, a Magyar Nemzet nyomán –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.