Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-20 14:10:00

Júniusra elkészülhet a felsőoktatási törvény

Hoffmann Rózsa keményen visszavág Pokorninak

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban hosszú hallgatás után felvette a kesztyűt, és válaszolt Pokorni Zoltán korábbi kijelentéseire.

Hoffmann Rózsa szerint ahelyett, hogy a pártszövetségben a tagok egyenrangúként folytatnának párbeszédet, Pokorni Zoltán ellenzékiként viselkedik, ami a Fidesz alelnökére fog visszaütni. Hozzátette: Pokorni ötletei többségében megegyeznek az ő korábbi javaslataival, tehát plagizálásról van szó.

Az oktatásért felelős államtitkár cáfolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, aki aktív alakítója a felsőoktatásnak, sorozatban dobálná vissza a koncepciókat, és ez ki is derül majd, amikor a parlament elé kerül a felsőoktatási törvénytervezet. A koncepciót egyébként egy szűk hónap múlva, júniusban nyújtják be az Országgyűlésnek – tette hozzá.

Az államtitkár kijelentette: az integráció jelenleg nagyon kevés felsőoktatási intézmény esetében valósítható meg, mert rövid távon több kárt okozna, mint hasznot. Szerinte ugyanis a racionalizálás a közeljövőben elsősorban a párhuzamos képzések felszámolását és a felesleges karok megszüntetését jelentheti. Felül kell vizsgálni a jelenleg működő szakokat és karokat; van például olyan képzés, amit az országban húsz-harminc helyen folytatnak, ezek számát csökkenteni kell.

Az államtitkárság kampányt indít a családi óvodák elterjesztéséért, aminek keretében megerősítik a családi napköziket. Az ilyen intézmények Hoffmann szerint a munkahelyteremtés szempontjából is előnyösek lehetnek, hiszen állást adhatnak olyan édesanyáknak, akik egyébként nem tudnának elhelyezkedni.

A tanárok munkaidejének megállapítása − az eddigi 22 kötelező óraszám helyett − heti, az iskolában eltöltött 32 órára változik, ami új elem a közoktatási törvényben. Az államtitkár véleménye szerint ez a változás nem vezet majd tömeges elbocsátásokhoz, mivel a pedagógustársadalom elöregedése megoldja a helyzetet. Úgy fogalmazott: magasabb bérek és keményebb munkavégzési feltételek jöhetnek az oktatásban, és a pedagógusok többsége is ezt akarja.

 

(Forrás: Magyar Nemzet)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.