Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-07 14:31:00

Szövetkezetet hoztak létre, hogy a szegényeket támogassák

Hátrányos helyzetű gyerekeket segíthet a szegedi adománybolt

Cégektől és magánszemélyektől kapott ruhaneműket, játékokat és könyveket árusítanak a Szeged első, nyugat-európai és egyesült államokbeli mintára kialakított adományboltjában. A projektet az EU 45 millió forintos támogatással patronálta.

– Magyarországról szinte teljesen hiányoznak a Nyugat-Európában jól működő adományboltok, annak ellenére, hogy ezek az üzletek sikerrel vállalnak fel egyszerre szociális és gazdasági funkciókat is – mondta a mindennapi.hu-nak Függ Zsolt Péter, egy uniós támogatással kialakított adománybolt projektvezetője. Az üzlet Szeged patinás sétálóutcáján, a Kárász utcáján várja a segíteni szándékozókat, akik zömmel használt ruhákat, játékokat és könyveket vásárolhatnak, de megtudtuk: néhány új áru is a polcokra került.


Gyermekekhez juthat

– A vásárlók viszonylag olcsón juthatnak hozzá használt, de jó minőségű cikkekhez az üzletben, másfelől vásárlásaikkal egyben jótékonykodnak is, a bolt nyereségének egy részét olyan célokra fordítjuk, amelyeket a dolgozók és a vásárlók közösen határoznak meg, de elsősorban hátrányos helyzetű gyerekeket szeretnénk támogatni – fogalmazott a projektvezető, aki rámutatott: az üzletben cégek és magánszemélyek adományait értékesítik, ennek érdekében hat gyűjtőkonténert helyeznek el a nagyváros forgalmasabb pontjain is. A beérkező játékokat, könyveket, ruhákat válogatják.

Nyugat-Európában az adományboltok jellemzően fizetett alkalmazottal, üzletvezetővel működnek, a többi feladatot önkéntesek látják el. Magyarországon ez a modell egyelőre nem életképes, a boltban hét alkalmazott dolgozik, közülük négyen munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűek. A projektvezető reméli, hogy a városban tanuló középiskolások és egyetemisták önkéntesként heti néhány órában bekapcsolódnak majd a jövőben a munkába.


45 milliós támogatással

A bolt kialakítását és egyéves működtetését 45 millió forintos uniós támogatás teszi lehetővé, melyet a Dél-alföldi Régió Minőségi Adománybolt Szociális Szövetkezet nyert el. Függ Zsolt Péter bízik benne, hogy a támogatott időszakot követően az üzlet már önfenntartóvá válik, és nyereséget termel.

Az idén júliusban indult és 2012 szeptemberéig tartó projekt célja a tengerentúlon és Nyugat-Európában bevált koncepció magyarországi átültetése és meghonosítása. Ennek érdekében a bolt dolgozói folyamatos képzéseken vesznek részt, az üzletben pedig minden hónapban előadásokat szerveznek, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a szociális gazdasággal, és vállalkozási ismereteket is elsajátíthatnak.

Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.