Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-27 17:30:00

Ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést

Hatalmas ciki Szegeden: nem passzol a villamos a sínhez

Hetvenötmillió forintot költött a Szegedi Közlekedési Kft. egy olyan villamos vásárlására, mely fél méterrel keskenyebb nyomtávja miatt használhatatlan a villamospályán.

A Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT.) 2009 óta tárolja azt az átalakításra váró villamost, amelyet a cég Németországból vásárolt meg hetvenötmillió forintért. Az elmúlt nyolc év ügyeit vizsgáló átvilágítóbizottság elnöke, Gyimesi László a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a közlekedési eszközt az SZKT. a németországi Cottbusból vásárolta, onnan ahol a szegedi 1435 milliméter helyett ezer milliméter a nyomtáv.


Még kéne százötvenmilliócska

A cég ráadásul az üzleti beszámolóban csupán negyvenmillió forintot könyvelt el, a tényleges vételár a szerződések áttekintésekor derült ki. Ennek oka Gyimesi László szerint az volt, hogy a szabály szerint ötvenmillió forint elköltése felett tulajdonosi jóváhagyás kell a beszerzéshez. A bizottsági elnök tudatta, 100-150 millió forint kellene ahhoz, hogy a szerelvényt Szegeden is használhatóvá tegyék.

Tóth István Tibor a Szegedi Közlekedési Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatója a mindennapi kérdésére elmondta: az is problémát jelent, hogy a villamos 75 millió forintos vételárát ráadásul a vállalat ki sem fizette, hanem négy éves részletfizetéssel vásárolta meg a cég korábbi vezetése, amit így ők is megörököltek. A cég vezetője leszögezte: ahhoz, hogy ezt a villamost a szegedi pályára át lehessen alakítani legalább 100 millió forintra lenne szükség, amiből 4 jó minőségű, még fiatalnak számító, jelenleg is közlekedő villamost fel lehet újítani. Az igazgató arra kérdésre, hogy mi lesz a villamos sorsa, nem tudott válaszolni.


Teljesen feleleges pénzkidobás

A bizottság vizsgálatból az is kiderül, hogy az SZKT az elmúlt időszakban – amikor a szocialista Botka László vezette baloldali többségű közgyűlés irányította Szegedet – sorozatosan megszegte a közbeszerzési törvény rendelkezéseit. A közbeszerzést ugyanis szabálytalanul részekre bontották. 

A vizsgálat azt is megállapította, hogy az SZKT közel 155 millió forintot költött el egy olyan villamos megépítésére, ami jelenleg 40 százalékos készültségben áll és befejezéséhez még további 145 millió forint lenne szükséges. Az átvilágítók szerint ez felesleges pénzkidobás volt, mivel a Szegeden zajló jelenlegi villamosprojekt részében ezt az összeget önrészként felhasználva két vadonatúj, gyári, garanciális alacsony padlós szerelvényt vásárolhatott volna a város. Gyimesi közölte: mivel felmerült a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

 

(Mindennapi/MN)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.