Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-07 10:59:00

Nem forgalmazható a szupergyors vírusteszt

H1N1-biznisz: szakhatósági nem a Diagonnak

Beigazolódott a szakmai körökben régóta terjedő vélemény, miszerint a H1N1 vírus kimutatására hivatott teszt alkalmatlan a kórokozó azonosítására. A módszer feltalálója továbbra is állítja: a teszt hibátlan.

Alkalmatlanság miatt kivonta a forgalomból az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) a Diagon Kft. H1N1 vírus felismerésére kifejlesztett tesztjét. Míg 2009 nyarán Kern József, aki a kórház-privatizációiról elhíresült Hospinvest egyik alapítója és a Diagon Kft. tulajdonosa, milliárdos értékű, állami megrendelések reális lehetőségeiről beszélt, addig most arról próbálja meggyőzni a közvéleményt, hogy a módszer igenis megbízható. 

A speciális teszt bemutatásakor a társaság első embere azt mondta: a rettegett H1N1 vírust 100 százalékos pontossággal és rekordidő alatt mutatja ki. A labordiagnosztikában nemzetközileg elismert, mintegy száz országba szállító Diagon Kft. alig másfél éve kezdte meg a tesztek előállítását, melyek segítségével a szokásos, három nap helyett két óra alatt kimutatható a H1N1 influenzavírus.

Az EEKH lépésére reagálva a társaság közleményben reagált. Eszerint a teszt hibátlan, azzal kapcsolatban semmilyen szakmai kifogás nem vetődött fel. Mint írják, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal valóban felfüggesztette a teszt forgalmazását, de ezt adminisztratív, eljárási hiányosságokkal indokolta. A Diagon szerint a határozat szakmailag nem megalapozott, ezért keresetet nyújt be.

Állami megrendelésekre várva

Forradalmi változást ígért a H1N1 vírus diagnosztizálásában a cég. A Diagon Kft. tulajdonosa a kezdeti próbálkozásokat kísérő kritikus megjegyzésekkel nem törődve még 2009-ben kijelentette: az eddiginél sokkal hatékonyabban szűrhetők ki a betegek és gyorsabban megállítható a fertőzés terjedése. Az új teszt segítségével járvány esetén Magyarország nem szorul majd külföldi behozatalra. A Diagon készen áll a tesztek azonnali gyártására, várják az állami megrendelést.

A szabadalom előnyeiről szólva a társaság első embere elmondta: míg más tesztek jellemzően három lépésben azonosítják az emberre is veszélyes újfajtainfluenza-vírust, a magyar teszt erre egy lépésben képes. A gyorsaságnak főként járvány esetén van óriási jelentősége, mivel gyakorlatilag megháromszorozza a jelenlegi diagnosztikai kapacitást.

Kern József megjegyezte azt is, hogy az általuk kifejlesztett teszt olcsóbb a ma használt külföldi eszközöknél, ráadásul Magyarország pandémia idején is megőrizheti függetlenségét a diagnosztika terén, sőt, a régió ellátási központjává is válhat.

A cég vezetőjének az esetleges állami megrendelésre vonatkozó felvetésére akkor egyetlen illetékes sem reagált érdemben. Az egészségügyi tárcánál is röviden csak annyit mondtak: tájékozódnak. A Nemzeti Pandémia Bizottság sem kommentálta az „ajánlatot”, jóllehet, a meghívó alapján a sajtóbemutatóra hivatalos volt a bizottság elnöke is, ám Bujdosó László nem jelent meg a rendezvényen.

 

A hazai labordiagnosztikában ismert és elismert kutató-vegyész nevét korábban gyakran említették a Hospinvest kapcsán. A nemrégiben csődbe ment kórház-üzemeltető társaságot ugyanis Kern József és – a kezdetben szintén a labordiagnosztikában „utazó” - Kollányi Gábor vállalkozók domináns tulajdonlásával, Gászpor Jenő vezérigazgató részvételével alapították 2000-ben. A közös cég elsőként a körmendi kórház üzemeltetésére kiírt pályázatot nyerte el, 2004-ben pedig a kiskunhalasi intézményt vehette át. A tulajdonosok útjai 2006-ban váltak el egymástól, Kern József Medisyst Kft. néven kivált a Hospinvestből, és a körmendi kórház üzemeltetését is magával vitte.

 

Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.