Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-21 13:42:00

Lázár: a fejlesztési pénzek nem múlhatnak egy polgármester pártállásán

Gyöngyöspatai feljelentés: összecsapás a Jobbik és a Fidesz között

Bűncselekmény gyanúja miatt Juhász Oszkár, Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármestere feljelentette a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Balázs Józsefet.

Juhász Oszkár azzal a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban tett feljelentést csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészségen, amely közte és Balázs József között zajlott a múlt héten. A felvételen – a Balázs Józsefnek tulajdonított mondatok között – egyebek mellett az hallható:

„forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt”.


Fenyegetés Gyöngyöspatának

A polgármester csütörtöki budapesti tájékoztatóján a fideszes politikus szavait úgy értékelte: Balázs József valójában Gyöngyöspatát fenyegette meg. Mondatai „nemcsak hogy megengedhetetlenek egy demokratikus társadalomban, hanem állampárti időket felelevenítő módon fenyegetést, hátrányos megkülönböztetést, háttérbe szorítást és diszkriminációt” jelentenek a település lakóinak – idézett a feljelentésből Juhász Oszkár.

Hozzátette, „a helyzetet tovább súlyosbítja”, hogy Balázs József nemcsak parlamenti képviselő, hanem az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak is a tagja, államháztartásért felelős miniszteri képviselő, vagyis ő valóban „egy szavazat a pályázatok elbírálásánál”.

Juhász Oszkár beszámolója szerint Balázs József egyik barátja szerdán burkoltan megfenyegette egy munkatársát, és azt helyezte kilátásba, hogy ha folytatják a nyilvánosság előtti közléseket, akkor annak „rossz vége lesz”. A sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta: nem fogadják el a Fidesznek az ügyben tett, szerintük „cinikus, arrogáns, nagyképű és semmitmondó nyilatkozatait”, és várják, hogy Balázs József személyesen reagáljon a történtekre.


Fidesz: szavak helyett tettek beszélnek

A Jobbik már kedden lemondásra szólította fel Balázs Józsefet. Az ügyet Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese aznap közleményben úgy kommentálta, hogy „nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek”.

Balázs József még hétfőn az MTI-nek nyilatkozva visszautasította, hogy megfenyegette volna Juhász Oszkárt. Kifejtette: az elmúlt napokban Juhász a Jobbik polgármesterjelöltjeként felhívta őt, és arra kérte, hogy vegyen részt a választási kampánygyűlésén. Erre – mint felidézte – nemmel válaszolt, emlékeztetve a jobbikos indulót, hogy a Fidesznek nincs polgármesterjelöltje a településen. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az időközi választás után országgyűlési képviselőként azzal kíván együtt dolgozni, akinek bizalmat szavaznak a gyöngyöspataiak. Fenyegetés nem történt – jelentette ki.


Lázár is megszólalt

Fejlesztési pénzek nem múlhatnak egy polgármester pártállásán – jelentette ki az MTI-nek adott nyilatkozatában csütörtökön a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az elmúlt napok Gyöngyöspatát érintő ügyeivel kapcsolatban. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: a Fidesznek nem szövetségese a Jobbik, ahogyan Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere sem; a kormánypártnak a gyöngyöspatai emberek a szövetségesei. Lázár János úgy fogalmazott: a megbántottság, a felindultság vagy a csalódottság sokszor rossz mondatokat ad az ember szájába, és a jogos felháborodásból is születhetnek jogtalan mondatok. Ám a legnagyobb baj sosem az – folytatta –, ha rossz mondatok szaladnak ki az ember száján, hanem az, ha azokat utólag, tiszta fejjel sem teszi rendbe. „Mi azonban ezeket a mondatokat rendbe tesszük” – hangsúlyozta.

„Fejlesztési pénzek egy polgármester pártállásán nem múlhatnak, csak az ő személyes és az általa irányított testület felkészültségén, vezetői képességein” – húzta alá a frakcióvezető, aki szerint a gyöngyöspatai eset rámutathatott, hogy –„bár például a szocialisták a tavalyi kampányban mást sem csináltak, csak megpróbáltak minket egymásra nyomni, akár október 23-án a szélsőségeseket és a fideszes rendezvény békés polgárait” –, milyen messze van egymástól a Fidesz és Jobbik.
 

Gyöngyöspatán a több mint 60 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi időközi voksoláson a Jobbik helyi csoportjának vezetője, Juhász Oszkár a szavazatok 33,8 százalékával győzött. A második helyen a település jelenlegi alpolgármestere, a függetlenként induló Matalik Ferencné végzett (26 százalék). Eszes Tamás, a Véderő elnevezésű szervezet vezetője a negyedik lett (10,5 százalék).

 

(forrás:mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.