Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-27 06:06:00

A kormány rendezné az otthonszülést

Geréb Ágnesnek köszönhető az új törvénytervezet?

Ha Geréb Ágnest nem tartóztatják le, éveket kellett volna várni az otthonszülés szabályozására – állítják az orvosok. A kórházpárti szülészek aggódnak, a bába követői várják a jogszabály áprilisi hatályba lépését.

A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsított szülész-nőgyógyász október 8-án került előzetes letartóztatásba, november 23-án még úgy tűnt, január 8-ig biztosan rácsok mögött marad. Bánáti János, a bába egyik védője a döntést követően úgy nyilatkozott: a bíróság úgy látta, hogy nem szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartása, a nyomozás akadályozásának veszélye már nem áll fenn a bíróság szerint. A PKKB úgy ítélte meg: egyedül a bűnismétlés lehetősége áll fenn, de annak elkerüléséhez elegendő a házi őrizet is – tette hozzá. 
 

Kitolási szakasz: rövidesen jön a törvény

Egyidejűleg elkészült az otthonszülést szabályozó törvény tervezete. Az eredetileg 2008 végére ígért jogszabály alapján intézeten kívüli szülészeti ellátást csak működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat. A szülés történhet a várandós nő otthonában vagy bármely más helyszínen, amennyiben az megfelel a tervezet szerint meghatározott higiénés körülményeknek, és onnan a szülő nő háttérkórházba szállítása 20 percen belül megoldható.

A tervezet nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hanem lehetőséget ad úgynevezett születésházak létrehozására is. Szülést szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő, illetve az Európai Unióban elfogadott végzettségű bába vezethet le. A javaslat előírja azt is, hogy két olyan személy egyidejű jelenléte mindenképpen szükséges, aki rendelkezik újszülött, továbbá felnőtt újraélesztési tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvánnyal.
 
A várandós nőnek a 36. hétig kell döntenie arról, hogy intézeten kívül szeretne szülni. Döntését az általa kiválasztott „felelős személynek” dokumentálnia kell. Dokumentálni kell azt is, hogy a védőnőt és a háttérkórházat értesítették az otthonszülésről. Amennyiben előre nem látható ok esetén a háttérkórházba történő beszállítás akadályozott, akkor bármely más kórházba is be lehet szállítani a szülő nőt és az újszülöttet.

Az úgynevezett „felelős személynek” értesítenie kell a védőnőt, el kell végeznie az újszülött vizsgálatát életének első órájában, biztosítania kell az újszülött és az anya felügyeletét a szülést követő 6 órán keresztül, majd további négy napon át naponta kell ellenőriznie őket. A gyermekorvosi vizsgálatot 24 órán belül kell elvégezni. A BCG oltás beadását és a veleszületett anyagcsere betegségek szűrővizsgálatait a házi gyermekorvos intézi. A védőnőnek a szülést követően 3 napon belül meg kell látogatnia az anyát és az újszülöttet, és meg kell győződnie a fenti intézkedések megtörténtéről – rendelkezik a tervezet.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint az ellátás nem finanszírozott esetnek minősül a jogszabályban meghatározott házi gyermekorvosi, védőnői, továbbá háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatás kivételével. A rendelet-tervezet mellékletei részletesen szabályozzák az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeit és kizáró okait, a kórházba szállítás indikációit valamint a tárgyi és higiénés feltételeket. A rendelet-tervezetet az államtitkárság még az idén közigazgatási egyezetésre küldi, és várhatóan április elején lép életbe – közölték a sajtóosztályon.

 

Aggódik a szülészszakma

A szülés nem kockázatmentes kórházi körülmények között sem – közölte Geréb Ágnes még 2007-ben, amikor három évre eltiltották az otthonszüléseknél való segédkezéstől. A bába akkor Csákány M. György nőgyógyász adataira hivatkozva azt mondta, hogy vállelakadás miatt évente 5 újszülött hal bele ilyen komplikációba a kórházakban. A szakmai kollégium akkori közlése szerint nincsenek központi adatok a csecsemőhalálozásról, de több nőgyógyászt ítéltek már felfüggesztett börtönbüntetésre szülési komplikációk miatt.

Az adatok tekintetében azóta sem javult a helyzet, ma sem tudni, pontosan hány kórházi szülésnél történik olyan műhiba, amelynek következtében súlyos egészségkárosodás alakul ki. Azt is homály fedi, vajon hány nőgyógyászon kérik számon később a tévedést, a figyelmetlenséget. Annyi bizonyos, ez idáig nemigen volt példa arra, hogy egy kórházban dolgozó szülészt Gerébhez hasonló módon elzárással büntessenek, még akkor sem, ha egy műhibaper során kiderül a mulasztás és a felelősség is megállapítható.

 

Városi privilégium lehet az otthonszülés

A kórházpárti orvosok aggódnak az otthonszülés kormányzati „legitimációja” miatt. A portálunknak név nélkül nyilatkozó doktorok ugyan elismerik, hogy az otthonszülés nem ördögtől való, ám a tervezetet kissé elnagyoltnak tartják. A hiányosságok között említik például, hogy a kötelezően előírt eszközök között nem szerepel az újszülött lélegeztetésére alkalmas ballon. Problémásnak ítélik, hogy nem definiálták az elhúzódó szülés fogalmát és azt sem említik, hogy mi ilyenkor a teendő. 

Az amúgy szigorú feltételekhez ragaszkodó szülészek közül többen túlzottnak tartják, hogy akkor is 24 órán belül gyermekgyógyászati vizsgálatot kell végezni, ha a baba – látszólag – egészségesen jött világra. A hétvégére, vagy ünnepnapra eső otthonszüléseknél vajon az ügyeletes gyermekorvos kötelezettsége lesz ez – kérdezik a doktorok.

Az otthonszülést támogató szülészek – érthető módon – túlságosan szigorúnak tartják az előírásokat. Mint mondják, van olyan kitétel, amely alapján lényegében diszkrimináció forrása lehet a törvény. A javaslat szerint ugyanis maximálják a kórházba jutás idejét, ami több régió tekintetében azt jelenti, hogy ott nem megoldható az intézeten kívüli szülés, vagyis ezt a lehetőséget alapvetően csak a nagyvárosokban élő nők választhatják, a falvakban lakóknál fel sem merülhet az otthonszülés gondolata, hiszen aligha lehetne garantálni, hogy 20 percen belül kórházi ellátásban részesüljön a kismama.

A régóta ismert érvelések dacára a szülészek mindkét tábora egyetért abban, hogy időszerű volt a szabályozás. Azt is megjegyezték többen, hogy Geréb Ágnes esete apropót adott arra, hogy megalkossák a törvényt, így ha őt nem tartóztatják le, bizony elképzelhető, hogy még hosszú hónapokig, esetleg évekig kell várni a törvénytervezet megalkotására.


Fotókkal inspirálják a képviselőket

Geréb Ágnes házi őrizetbe vételével és az otthonszülés szabályozását célzó törvénytervezet bejelentésével egy napon „A szül(et)és  valódi természete”  címmel fotókiállítás nyílt a háborítatlan szülés témájában Budapesten a Képviselői Irodaház aulájában.

A válogatás az elmúlt 22 év 3500 sikeres hazai és néhány külföldi kórházon kívüli szülése közül mutat képeket a születés örömteli pillanataival.  A szervező Semmelweis Mozgalom szakértői szerint a változtatásra nyitott jogalkotói szándékot jelzi, hogy elsőként a Képviselői Irodaház ad otthont  a fotóknak, melyek később vándorkiállításként járják majd be az országot.  Ezt jelzi az is, hogy  a kezdeményezés védnöke  Ékes Ilona fideszes képviselő.

„A kiállítás nemcsak arra irányítja a figyelmet, hogy több ezer egészséges, boldog kisgyermek született idehaza biztonságosan, kórházon kívül, bábai szaksegítség mellett, hanem arra is, hogy mindez helyszíntől függetlenül, kórházban, születésházban vagy otthon is elérhető a megfelelő szakmai szemlélettel.” – áll a Semmelweis Mozgalom hivatalos közleményében.

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.