Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-03 14:00:00

Kamerával ellenőrizhetik az autósokat

Fulladás és infarktus a szmog miatt

Ha nem változik az időjárás, a főpolgármester szmogriadót rendelhet el, ami forgalomkorlátozással jár. Ellenőrzés híján az autósok figyelmen kívül hagyják a szabályozást, pedig van megoldás a renitensek kiszűrésére.

Egyre több városban a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felmérése szerint  Nyíregyházán a legrosszabb a helyzet, ma már a határérték háromszorosát regisztrálta a Széna téri mérőállomás. A szabolcsi megyeszékhelyen a szálló por koncentrációja már hatodik napja meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Az önkormányzat tűzgyújtási tilalmat léptetett életbe, megtiltották a kerti hulladék és az avar égetését. Budapesten kis mértékben romlott a szálló por koncentrációja, ezért továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Tájékoztatási szint van érvényben Budapest mellett Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán is.


Fulladás és infarktus

Szmogról akkor beszélünk, ha a szálló porból, a kén-dioxidból, a nitrogén-oxidokból, a szén-monoxidból és az ózonból tartósan, nagy területen több van a levegőben, mint az egészségügyi határérték. A hatóságok három szintet különböztetnek meg. Az egészségügyi határérték elérése és túllépése veszélyes légszennyezettséget okoz, de ilyenkor még kivár a hatóság. A tájékoztatási küszöbérték túllépésekor a helyi önkormányzat már enyhébb intézkedéseket is bevezethet: például megtilthatja az avarégetést. Forgalomkorlátozást a riasztási küszöbérték túllépésekor rendelhetnek el. 

A szmog jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek, például az asztmások és a COPD-sek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) állapotát, panaszaik ilyenkor fölerősödnek. De nem csak ők vannak veszélyben. Az apróbb szemcséjű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, a szív- és érrendszeri betegeknél infarktust, embóliát okozhat. A leginkább veszélyeztetettek a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, illetve az idősek és kisgyermekek.


Egészségesek is veszélyben

A riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait, allergiához hasonló tünetek jelentkeznek ilyenkor, például tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Az apró szemcsék izgatják a nyálkahártyát, apró sérülések keletkezhetnek rajta, és ez utat nyit a baktériumoknak és vírusoknak, így könnyebben alakul ki fertőzés.

A tisztiorvosi szolgálat szakértői összegyűjtötték, milyen elővigyázatossági intézkedéseket tartsunk be szmogriadó esetén. Tanácsos elkerülni a szennyezet helyeket és a forgalmas útszakaszokat. Célszerű otthon hagyni az autó, és a tömegközlekedést használni. A kerékpárral közlekedőknek porvédő maszkot javasolnak, ez kiszűri a szennyező anyagok nagy részét. Jobb, ha ilyenkor a gyermekek és idősebbek kihagyják a szabadtéri programokat. A lakásokat, irodákat a déli órákban tanácsos szellőztetni.


Forgalomkorlátozás jöhet

Szmogriadót Budapesten a főpolgármester rendelhet el. Erről a hatályba lépést megelőző nap 18 óráig kell tájékoztatni a lakosságot. Korábban úgy korlátozták a forgalmat, hogy a páros és páratlan rendszámmal ellátott autók más-más napon közlekedhettek, illetve a „sárga matricás” autók nem hajthattak be a Hungária körúton belülre. Jelenleg a fekete és piros matricával ellátott autók reggel 6 és este 10 óra között nem közlekedhetnek Budapest területén. Az előző szmogriadók alatt elrendelt forgalomkorlátozást az autósok nagy része figyelmen kívül hagyta. Pedig a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrizheti a matricákat, és akár 100 ezer forintra büntetheti a szabálytalankodókat.

Az ellenőrzésre azonban létezik hatékonyabb megoldás. Portálunk a közelmúltban beszámolt arról az oszlopra szerelt forgalomfigyelő kamerarendszerről, amellyel néhány hónapja a rendőrség a budapesti forgalmat figyeli, hogy kiszűrje a lopott vagy a forgalomból kitiltott gépjárműveket. Információink szerint, ha önkormányzati támogatással a nagyobb városokban kiépülne a kamerarendszer, akkor az új magyar találmányt már a közeljövőben szmogriadó esetén is bevetnék, hogy ellenőrizhessék az autósokat, betartják-e a korlátozást.

 

A. Sándor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.