Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-09 09:00:00

Fertőzéseket lehetne elkerülni a klimatizálással

Forró kórtermek fogadják a hőguta áldozatait

A hazai kórházak 80 százalékában megoldatlan a klimatizálás. Úgy tudjuk, van olyan intézmény, ahol inkább hazaküldik az ápolásra szorulókat, mert félő, hogy tovább romlik az állapotuk a forró kórtermekben.

Jóllehet, a hőségriasztás a kórházakat is figyelmezteti a megnövekedő esetszámra, az intézmények többségének életében nem okoz jelentős változást a fokozott készültség. Az elmúlt esztendőkben ugyan egyre több a meleg nap, az egészségügyi ellátók klímahelyzete változatlan.

– A fekvőbeteg ellátók több mint 80 százalékában még mindig megoldatlan probléma a kórtermek hűtése – mondta a mindennapi.hu kérdésére a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő tájékoztatása szerint a működési engedély alapfeltétele, hogy a műtőkben és a hőmérsékletre érzékeny műszerekkel felszerelt helységekben kötelező a klíma, a kórtermek hűtése továbbra is megoldatlan probléma.

– A hőségriasztás miatt egyes szolgáltatóknál drasztikusan nő a betegforgalom, ám ez a teljesítménykorlátokkal sújtott intézmények gazdálkodásában nem okoz finanszírozási gondokat, mivel a nagy meleg miatt kórházba szállított esetek a sürgősségi ellátás kategóriájába tartoznak, ott pedig nincs felső határa a finanszírozott ellátásnak – hangsúlyozta az elnök.

A köztestület vezetője hozzátette azt is, hogy a hőségriasztás ideje alatt az úgynevezett halasztható műtéteket is elnapolják. Ennek azonban nem csupán anyagi oka van, hanem az, hogy a forróság kedvezőtlenül hat az élettani folyamatokra, így a műtéten átesett betegeknél is számítani lehet olyan szövődményekre, amelyekkel normál hőmérsékletben nem kell számolni. A nagy melegben például fokozódik a sebfertőzés esélye is – magyarázza Rácz Jenő.

A portálunknak nyilatkozó kórházi dolgozók közül többen is arról számoltak be, hogy ezekben a napokban, akit lehet, próbálnak hazaküldeni, mivel a forró kórtermekben a betegek állapota tovább romolhat. Így azok, akik nem szorulnak állandó orvosi felügyeletre, az otthoni lábadozást ajánlják. A kórtermeket egyébként a legtöbbször úgy próbálják hűteni, hogy huzatot csinálnak, ami viszont sok betegnél megfázást, netán tüdőgyulladást okoz – árulta el egy ápolónő. Elmondta azt is, ilyenkor nincs jó megoldás, ráadásul a melegben a higiénés körülményeket is nehezebben tudják biztosítani.

 

Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.