Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
     

-nemesi-
 


Társadalom
2011-03-29 08:22:00

Több millió tonna friss ennivaló végzi a kukában évente

Fogy a víz a kidobott élelmiszerek miatt

Egy brit tanulmány szerint több millió tonna élelem végzi felhasználás nélkül a szemétben. Kétszer annyi víz vész el így a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk.

Sokan úgy vélik, csak az eladó veszít az eladatlan termékeken, holott  a kérdés ennél sajnos sokkal bonyolultabb. A nagy mennyiségű élelmiszer megtermeléséhez, az állatok felneveléséhez jelentős mennyiségű édesvízre is szükség van és ennek szerepelnie kellene mint mely egyfajta rejtett költségnek az eladásoknál. Ezt a tétel annál is kább fel kellene számolni a számlákon, mert a vízkészlet pazarlása már egyre nagyobb problémákat okoz a harmadik világban.

A kidobott ételekkel átlagosan a kétszer annyi víz veszik el, mint amennyit a tisztálkodással és szomjunk oltásával elhasználunk, elpazarolunk – mutatják a kutatások. A WWF egy brit kormányzati programmal, a Wrap-pel együtt számolta ki, hogy a kidobott és fel nem használt élelem megtermelése évente egy családnál átlagosan 6,2 köbméternyi felesleges vízpocsékolást jelent. Ez Nagy Britannia éves vízhasználatának 6 százalékát adja ki, pedig ebbe a teljes vízmennyiségbe beletartozik a mezőgazdaság és az ipar által felhasznált víz is.

Még nagyobb problémát jelent, hogy az élelmiszerek egyre nagyobb hányada olyan országokból érkezik, ahol a víznek nőttön-nő az értéke, mivel fogyóban van. Ez a pazarlás pedig, ha rejtetten is, de szörnyű helyzetet teremthet a világ édesvíz-egyensúlyában. Csak az Egyesült Királyságban a felhasznált vizek több mint öt százalékát olyasmire fordítják – a növénytermesztésben és állattartásban –, ami azután mégsem kerul az emberi fogyasztás körébe. Az elpazarolt vízmennyiség negyede a kidobott élelmiszerek előállításához kell, amelyek nem is az európai országban jelentkeznek, hanem a világ más tájain.

Már korábban is kampányoltak azért zöld szervezetek , hogy sokkal nagyobb figyelmet és így pénzeket kellene fordítani a távoli vízkészlete rejtett használatáért, amelyek igencsak megterhelik az élelmiszert, ruhákat vagy akár autókat exportáló külföldi országokat. Nem is csoda, hiszen egyre több ország szenved vízhiánytól, vagy például a talaj sómennyiségének növekedésétől, amely a jövőben még jobban megnehezíti például a helyiek gabonatermesztését.

Egy másik szemszögből nézve a kidobott élelmiszereknek komoly környezeti hatása is van, mivel megtermelésüknél, szállításuknál, eladásuknál rengeteg káros gáz szabadul fel, amely a számítások szerint Nagy Britannia káros gáz kibocsátásának a 3 százaléka. Ez hét millió autó évenkénti szennyezésével egyenlő. Az üzenetet komolyan kellene venni: a pazarlás sok szempontból destruktív, például az élelmiszerek kidobásának komoly környezeti hatása lesz a világra. A fogyó javakat sokkel körültekintőbben és mértékletesen kellene kezelni, fontos volna,hogy az emberek minél beosztóbban és tudatosabban éljenek.

 
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.