Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-23 17:00:00

Mindenki személyre szóló elszámolást kap

Figyeljük a postát: hamarosan érkezik a reálhozam!

A TB-rendszerbe átlépő magánnyugdíjpéntári tagok hamarosan kézhez kaphatják a reálhozamot, melynek felvételéről pár napja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tájékoztatót adott ki.

Aki 2011. január 31-ig nem nyilatkozott arról, hogy fenn kívánja tartani magánnyugdíjpénztári tagságát, az automatikusan visszakerült az állami rendszerbe. A tagság 2011. március 1-jei hatállyal szűnt meg, ám a reálhozamok megállapítása még váratott magára. A visszalépők igényelhetik a reálhozamot és a tagdíj kiegészítést, melyre levélben hívták fel a pénztárak az érintettek figyelmét.

2011. május 31-ig dönthették el a visszalépők, hogy melyik módot választják: egy összegben, adómentesen felvehetik a pénztártól, jóváírattathatják az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyén számlájukon vagy átutaltathatják az önkéntes kölcsönös magánnyugdíjpéntári számlájukra. Akik nem juttatták vissza a levelet, azoknak a posta fogja a pénztárban megadott lakcímükre kézbesíteni a reálhozamukat.


A reálhozam nem vész el

A magánnyugdíjpénztárak kötelesek ütemtervet készíteni a kifizetésekre, és a nyilatkozat alapján a kívánt módon eljuttatni a visszalépőknek a reálhozamot. A pénztárak érvényesíthetik jogaikat (például az átutalás összegét) a reálhozammal szemben, tehát ennek levonása után kapjuk meg a tényleges összeget. Ha valaki nem nyilatkozott, és a postai értesítés ellenére sem veszi fel az őt megillető pénzt, akkor a pénztár legkésőbb 2011. november 21-ig köteles a Nyugdíjbiztosítási Alapnak átutalni a fel nem vett összegeket, hogy azok a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben az egyéni számlájukon jóváírásra kerülhessenek. Tehát nem kell megijedni, ha lekéssük a határidőt – a reálhozamunk nem veszik el.

A tervezet szerint két hét múlva kezdődhet a reálhozam kifizetése, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig el kell juttatnia a pénztárnak a minket megillető összeget. Akik nem nyilatkoztak vagy a postai utat választották, azoknak 100.000 forintig a postás személyesen viszi ki a reálhozamot, 100.000 forint felett csak egy értesítő alapján a megadott postahivatalban vehetik fel a pénzüket.


Hogyan ellenőrizhetjük a kifizetést?

A kiutalás után minden pénztár köteles személyre szóló elszámolást készíteni, majd 2011. augusztus 31-ig számlaértesítőt küldeni a visszalépőknek. Az értesítőn nyomon követhető a reálhozam alakulása, illetve a tagdíj-kiegészítés összege is. Természetesen lesznek olyan portfóliók, ahol nem képződött reálhozam, ott értelemszerűen a kifizetés sem történik meg. Ha a számlaértesítő nem világos vagy a kifizetéssel volt probléma, információt a volt magánnyugdíjpénztárunktól kérhetünk. Általános kérdésekkel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot lehet telefonon vagy a honlapjukon keresztül megkeresni.
 

eti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.