Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-07 11:04:00

Élhetővé kell tenni a krízistérségeket

Fellendülhetnek- e újra a családi gazdaságok?

A korszerű mezőgazdasághoz és a vidék kialakításához az utak rekonstrukciójára és a zöldenergia fejlesztésére is szükség lenne.

 A Fenntartható Fejlődés Tanácsának parlamenti ülésén Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár elmondta: amennyiben a fő irányokról egyetértés alakul ki a társadalmi egyeztetések során és az országgyűlés elfogadja a dokumentumot, annak mentén a kulcsterületeken nemzeti stratégiai programok indulhatnának, amelyekhez a költségvetés szerkezete is idomulna. Az államtitkár felsorolt néhány, a koncepcióban hangsúlyos célt, például a szövetkezések erősítését, a természeti erőforrások megőrzését, megóvását, a nemzeti erőforrások felhasználását a közjó érdekében, a munkahelyek megőrzését, illetve a vidék megtartó erejének növelését.

A szakszervezetek nevében a vitához hozzászóló Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégiáknak kohézióban kell lenniük, az ehhez szükséges taktikát is ki kell dolgozni és biztosítani kell, hogy nem csak egy politikai ciklus alatt érvényesülnek. Jó külföldi példának nevezte a családi gazdaságok működését, de úgy vélte Magyarországon ehhez hiányzik az örökölt tudás. Az egyik legfontosabb alapfeltételnek pedig a magyar vidéki úthálózat reorganizációját nevezte, illetve a jó közúthoz kötődő közösségi közlekedést.

Az LMP-s Jávor Benedek hiányolta a koncepció környezeti stratégiáját. Úgy véli: hangsúlyosan kell foglalkozni az energiakérdéssel, a termeléssel és felhasználással. Hangsúlyozta például, hogy a mezőgazdaságban jelentősen csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az értékes mezőgazdasági területek átminősítését, beépítését sem állítja meg a stratégia, noha a termőföld megőrzése alapvető cél kell, hogy legyen. Támogathatónak és előremutatónak nevezte a koncepciót, megjegyezve, hogy ez önmagában nem garancia a sikerre.

 

-mi-/MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.