Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-15 06:43:00

Veszélyes lehet az önvédelmi jog kiterjesztése

Fegyvertartás: védjük magunkat mindenáron?

A Fidesz szerint nem megfelelő a megtámadottak törvényi védelme, ezért az ön-és tulajdonvédelem alkotmányba emelése után átírnák a BTK-t. A fegyvertartást a szakértők ellenzik, a miniszterelnök mértéktartó lenne.

Óvatosan fogalmaznak a fegyvertartás liberalizációjának lehetőségéről a Fideszben. A Belügyminisztérium vizsgálja a szabályok lazításáért lobbizók javaslatát: elsősorban az úgynevezett visszatámadás arányosságának követelményét tartják túl szigorúnak, de felmerült az otthonvédelmi fegyverek engedélyezése is. Lázár János korábbi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Ha Hódmezővásárhelyen az egyik utcába éjjel betörnek, és a lakás tulajdonosa jól megveri a betörőt, azzal súlyos jogsértést követ el.” A Fidesz frakcióvezetője szerint az ilyen példák miatt tervezi a kormány a jogos ön- és tulajdonvédelem szabályainak a megváltoztatását.

Viselési engedéllyel vagy anélkül

Az új alkotmány szövegébe fideszes javaslatra bekerült az ön- és tulajdonvédelem joga, amit Orbán Viktor miniszterelnök áttörésnek nevezett. A miniszterelnök a Magyar Televíziónak úgy fogalmazott: „A laza fegyvertartási szabályairól ismert Egyesült Államokat sok szempontból lehet irigyelni; a fegyverviselés ügyében azért én mértéktartóbb lennék.” Szavai szerint abból, hogy az önvédelemhez való jog bekerül az alkotmányba, még nem feltétlenül következik az, hogy ténylegesen is enyhíteni fognak a fegyvertartás szabályain. Lázár szerint azonban az alkotmány elfogadása után el is kezdik a Btk. felülvizsgálatát. Mint mondta, egészen biztos, hogy az ön- és tulajdonvédelem szabályai megváltoznak.

A Fidesz-frakció még a választások előtt felkérte a Fegyverügyi Civil Bizottság munkacsoportot, hogy dolgozza ki a polgári lőfegyvertartás szabályait, így a csoport egy komplett jogszabálycsomagot adott be tavaly nyáron a Belügyminisztériumnak. A javaslat szerint alapvetően változnának az önvédelmi fegyvertartás szabályai, jóval több ember tarthatna fegyvert, és mindössze annyit szigorítanának, hogy az önvédelmi lőfegyver tartásának jelenlegi 18 éves korhatárát 21 évre emelnék. Az elképzelés szerint kétféle módon lehetne önvédelmi fegyvert tartani: viselési engedéllyel vagy viselési engedély nélkül. A második kategória az otthonvédelmi fegyverre vonatkozna, amelyet kizárólag lakásban lehetne tartani, otthonról egyáltalán nem lenne szabad kivinni.

A rendőrség feladata lenne a személyi védelem

Bilkei Pál szakpszichológus kifejezetten az otthon tartott lőfegyver ellen érvelt, és a néhány héttel korábban Écsen történt tragédiára emlékeztetett, amikor is egy vadász a feleségével való veszekedés után végzett az asszonnyal, majd magával. A szakember úgy véli, ez csupán egy példája a lőfegyver tartása miatti lehetséges tragédiáknak, és hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy a fegyvertartáshoz hozzátartozzon a személyiségvizsgálat, hiszen egy személyiségzavarral küszködő ember egészen máshogyan reagál konfliktushelyzetekben, azonnal képes elveszteni a kontrollt és fegyverhez nyúlni.

Bilkei szerint minél több fegyver van az országban, annál nagyobb az esélye, hogy azok el is sülnek, és tényleg súlyos tragédiákhoz vezethet a jövőben, ha személyiségvizsgálat nélkül kerülhet fegyver emberek kezébe. Az önvédelemhez való jog megerősítéséhez kapcsolódóan a szakember úgy fogalmazott: van Magyarországon egy szervezet, a rendőrség, aminek az elsődleges funkciója a bűncselekmények megelőzése, megakadályozása és a személyi védelem. Nem az embereket kellene felfegyverezni, hanem a rendőrség megerősítésére lenne szükség.

A portálunk által megkérdezett kriminológus elmondta, hogy ahol liberális a fegyvertartás, ott sokkal több a lőfegyverrel végrehajtott bűncselekmények száma, arról nem is beszélve, hogy azokban az országokban a fegyverbaleset is sokkal több. Kó József szerint a fegyver olyanoknak is alkalmat ad bűncselekmény elkövetésére, akik fegyver nélkül nem is követnék el azt, illetve az önvédelmi fegyverrel rendelkező ember hajlamos belemenni olyan helyzetbe, amit fegyver nélkül elkerülne. Például ha általánossá válna a fegyvertartás, akkor a betörő is felfegyverkezve menne egy idegen lakásba, és ha tetten érnék, lőne.

Európai szinten szigorú a magyar szabályozás

Az Európai Unió tagállamai közül az Egyesült Királyságban a legszigorúbbak a fegyvertartás szabályai, ahol még a rendőrök fegyverhasználata is szűk keretek között mozog. Civilként maroklőfegyvert tartani gyakorlatilag lehetetlen, ami még a pénzszállító kocsik biztonsági őreire is igaz. A csehországi fegyverviselés szabályai az európai átlagnál liberálisabbak, mivel ott bárki viselhet fegyvert, aki elmúlt 18 éves, és büntetlen előéletű, indoklásként elfogadják az önvédelmet. Hasonlóan liberális a szlovák törvény: 21 év feletti büntetlen előéletű polgárok kérhetnek fegyvertartási engedélyt. A holland szabályozás a tipikus nyugat-európai felfogást tükrözi, a fegyverek birtoklását nem alkotmányos szinten, hanem a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényben szabályozzák: a fegyvereket négy kategóriába osztják, és minden kategória maximumbüntetést határoz meg a tiltott birtoklásért és fegyverviselésért. Finnországban az 1998. évi szabályozás igen megengedően kezelte a fegyvertartást, szülői engedéllyel akár 15 évesen is lehet fegyvert tartani. A finn belügyminisztérium adatai szerint 2006 végén 1,6 millió bejegyzett fegyver volt az országban, és száz lakosra 32 fegyver jut. Egyedülálló példa Európában Svájc, ahol a 20−42 év közötti férfilakosság alkotmányos kötelességként tart otthon fegyvert. Svájc 2008-ban csatlakozott a Schengeni Egyezményhez, így a kormány fegyvertartással kapcsolatos tervezete szerint néhány rendelkezés jelentősen módosulni fog a közeljövőben.
 

Az Egyesült Államokban, Jemenben és Finnországban van a világon a legtöbb fegyver magánkézben. Hazánkban az önvédelmi fegyverek túlnyomó többsége gáz- és riasztófegyver, maroklőfegyverből csak 8730 darab van az országban.

 

P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.