Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-28 12:30:00

A robbanásszerű import lehet a kiút a nyugati gazdaság számára

Ezért az európai körút? Kína hatszor többet vásárolna

Kína a következő öt évben a jelenlegi hatszorosára növeli importját, mondta Londonban a kínai miniszterelnök. Ez állhat az európai körút hátterében.

Ven Csia-pao kínai miniszter ma Londonban hivatalosan is közzétette kormánya szándékát: az ázsiai ország importja várhatóan öt éven belül meg fogja haladni a 8 ezer milliárd dollárt, miközben tavaly a kínai bevitel értéke 1,39 ezer milliárd dollár volt. A bevitel növekedésével párhuzamosan folyamatosan csökkenni fog Kína külkereskedelmi mérlegének a többlete mondta ezzel párhuzamosan a kínai kereskedelmi miniszter Berlinben, ahová a miniszterelnök kíséretében érkezett. Tavaly a nyugati exportőrök által sokat bírált többlet 183 milliárd dollárra mérséklődött az előző évi 196 milliárdról.

A kínai kormányfőnek ez a második európai körútja az elmúlt kilenc hónapban, ami előrevetíti: a tervezett, minden korábbi becslést meghaladó mértékű belső piaci robbanás előtt áll az ázsiai óriás. Elemzők szerint ilyen mértékű importlehetőség akár pozitív irányba is billentheti a válság szélén táncoló európai gazdaságot, hiszen a bejelentett erőforrás-igény egyaránt érinti majd a nehéz- és a könnyűipart, alapanyagokat és késztermékeket.

A rendkívüli növekedési becslés hátterében azonban sosem látott mértékű, globális hatásokat generáló ökológiai kockázat is áll, amit a közeljövőben elemeznie kell a döntési folyamatok résztvevőinek. A hír hatására a nemzetközi pénzügyi mérlegek pozitív elmozdulást mutattak.

 

-mi-/BBC/MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.