Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-05 10:00:00

Cél a még több hazai fogyasztása

Ezermilliárddal többet termelhet az élelmiszeripar?

Szigorú szabályozás vonatkozna a hazai élrelmiszerekre a jövőben. A magyar eredetű termékeknek szinte teljes egészében honi alapanyagokat kell tartalmazni.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke  szerint a közeljövőben konkrétan meg kell határozni azt, hogy mi számít magyar terméknek az élelmiszerpiacon. Font Sándor elmondta: a most készülő, új szabályozás szigorú lesz, a magyar élelmiszereknek Magyarországon kell készülniük, várhatóan legalább 95 százalék magyar alapanyag felhasználásával kaphatja meg a „magyar” jelzőt egy termék. Elkerülhetetlennek tűnik az élelmiszerek jelenlegi magas áfa kulcsának csökkentése. A kormányzat továbbá fenn akarja tartani Magyarország GMO-mentességét is.


Ezermilliárddal többet termelhet az élelmiszeripar?

Az elnök a jelenlegi gazdasági intézkedések nyomán a jövő évi költségvetésben előreláthatólag ezer-ezerkétszázmilliárd forintos többletforrás keletkezik. Mindemellett elkerülhetetlen az élelmiszer-forgalmazás belső piaci szabályainak megváltoztatása. Jelenleg ugyanis az élelmiszeripari ágazatban jelentős az áfa nélküli adásvétel, amely nagy hasznot hoz az általános forgalmi adót be nem fizetőknek. Font Sándor szerint vannak olyan alágazatok, ahol az áfa nélküli forgalmazás aránya eléri a 40 százalékot is. A belföldi piac átláthatósága érdekében fontosnak tartotta a másodlagos élelmiszerellenőrzési rendszer fenntartását is.

Az állattartók helyzetének javítása érdekében az agrárkormányzat intézkedéseket tervez annak támogatására, hogy az állati eredetű alapanyagok a feldolgozók rendelkezésére álljanak. A tiszta alapanyagokból készült termékek ugyanakkor magasabb önköltségűek, és ezt a piacokkal is el kell fogadtatni - húzta alá. Várhatóan az agrárkamarai tagság alanyi jogú tagjai lesznek az élelmiszer-feldolgozók is.


Tovább csökkent a termelés

„A magyar élelmiszeripar teljesítménye a múlt évben tovább csökkent, ez 0,4 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest” – közölte Folláth Györgyné, az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója, aki szerint ez hasonló mértékű árbevétel-kieséssel járt. Jelenleg az élelmiszerágazat éves árbevétele mintegy 2 ezer 100 milliárd forint. A múlt évi eredményadatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, de már ismert, hogy az alapvető ágazatok nem voltak nyereségesek.


Négymilliárdos tagdíjnövekedés a kamaránál

Az ügyvezető igazgató szólt arról, hogy előzetes számítások szerint az élelmiszer-feldolgozó cégek évente több mint négymilliárd forint tagdíjat fizetnének agrárkamarai tagságuk esetén. Folláth sérelmezte a környezetvédelmi termékdíj visszatérítésének megszüntetését, a hamburgeradó - bevezetése pedig szerinte rendkívüli módon megdrágítaná az élelmiszerek árát. Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke az rámutatott: az idén is nehéz év elé néz az élelmiszeripar, mivel a feldolgozók „beszorultak” a magas alapanyagárak és az alacsony fizetőképes kereslet közé.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.