Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-22 14:31:00

Átalakítanák a teljes munkaerőpiacot

EU: Magyarországon dolgoznak legkevesebben

Magyarország és Málta az unió sereghajtója – ami a foglalkoztatottságot illeti. A hazai szint még a közép-európai államok szintjét sem éri el. Amíg ez nem változik, esély sincs a gazdasági fellendülésre.

Az unió foglalkoztatási statisztikáját Magyarország és Málta zárja holtversenyben − adta tudtul a napokban az Európai Bizottság jelentése. Hazánkban a munkavállalók a többi uniós versenytárshoz hasonló értéket állítanak elő egy óra alatt, és hasonló óraszámban is dolgoznak, a magyar foglalkoztatottsági mutató ugyanakkor csak 55 százalékos, ami azt jelenti, hogy az aktív korú népességből mindössze 3,8 millió ember dolgozik, fizet adót és járulékokat. Rájuk hárul egy 10 milliós ország eltartásának a terhe.

Az adat önmagában is ijesztő, de különösen lehangoló, ha összevetjük az összes EU-tag foglalkoztatottságának 66 százalékos átlagával. Az adat Ausztriában vagy Németországban 70 százalék feletti, de még Lettország és Észtország foglalkoztatottsága is hasonló. Legnagyobb lemaradásunk az alapfokú végzettséggel rendelkező, alapvetően képzetlen fiatalok körében van: a magyar munkaerőpiac egyszerűen semmit sem tud velük kezdeni. Sajnos a gyermekvállalási korban lévő nők körében is nagy a munkanélküliség.

A munkaerő-piaci átalakításra azért is szükség van, mert az ország államadóssága 2010-re már a GDP 82 százalékára emelkedett, ami miatt gazdaságunk rendkívül kiszolgáltatottá vált. A jelenlegi kormány egyik fő célkitűzése az államadósság 50 százalék alá szorítása, amivel a Fidesz reményei szerint az ország visszaszerezhetné gazdasági és pénzügyi mozgásterét és függetlenségét. A GDP növeléséhez az egyik legjárhatóbb út a foglalkoztatási arányszámok javítása.

A Széll Kálmán Terv szerint 55-ről 70 százalékra kell emelni az aktív népesség foglalkoztatottságát, így a munkába állított emberek számával arányosan csökkennének a kifizetett segélyek és támogatások is. A megoldásért sok ember munkáját igénylő és fontos problémákat megoldó, már régen esedékes közmunkaprogramokat indítanak, ilyen például gátak, víztárolók építése vagy belvízelvezető csatornák kialakítása és karbantartása. Ez a program kifejezetten a képzetlenek számára lesz nagy segítség, akik között a legnagyobb arányú a munkanélküliség. Megerősíthetik a munkaerő-kölcsönzés új rendszerét is, magánvállalkozásoknak is elérhetővé téve a közmunkások foglalkoztatását.

Szintén komoly probléma, hogy Magyarországon a környező országokhoz képest kétszeres a rokkanttá nyilvánítottak aránya, ami körülbelül 700 ezer embert jelent. Az indokolatlanul magas szám miatt a rokkanttá nyilvánítás rendszerét át fogják alakítani, és a korábbi döntéseket is felülvizsgálják. Az EU vezető országaiban egyébként a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsági aránya 40 százalék, míg itthon ez csak 12-15 százalék. Mindenképpen szükség van ennek a problémának a megoldására, amire 73 milliárd forint áll rendelkezésre.

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.