Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-19 18:30:00

Csupán kétmilliárdot költenek a mentőszervezetre

Eszközkezelő: az adósok töredékét menti csak az állam?

Noha közel 150 ezer bajba jutott hiteles szerződésével van probléma az állam legfeljebb csak ötezer ingatlan megvásárlását tervezi 2014-ig a nemzeti eszközkezelő társaságon keresztül.

Kétmilliárd forintot különít el az állam az idei költségvetésben a Miniszterelnökség terhére a nemzeti eszközkezelő felállítása és működése érdekében – olvasható a hétfői Magyar Közlönyben.


Olcsón megúszták

Barabás Gyula a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint csupán egy látszatintézkedésről van szó, és ezzel a kétmilliárd forinttal az állam olcsón megúszta, hogy szembeszálljon a bankok erőfölényével. Így a pénzintézetekkel sem kell konfrontálódni és eszközkezelő is van. A szakember leszögezte: csepp a tengerben ez az összeg, hiszen 150 ezer szerződés van komoly bajban és a jelenlegi árfolyamok mellett arra kell felkészülni, hogy a következő három évben a 300 ezret is megközelítheti a bajba jutott adósok száma.

Galcsik Éva, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének szakértője szerint az a probléma, hogy azon kívül, hogy kétmilliárd forintból feláll az eszközkezelő semmilyen információ nem áll rendelkezésre, vagyis nem tudni, hogy mikortól működik a társaság, nem tudni azt sem milyen ingatlan vásárlásokra vonatkozik, és azt sem, hogy mi alapján kerül majd be egy ingatlan a kezelőbe, tehát nem lehet következtetéseket levonni az eszközkezelő létrehozásából.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: a legnagyobb gond, hogy az eszközkezelő felállításának szárnyra kapott hírére rengeteg adós elkezdi majd ámítani magát azzal, hogy az ő ingatlanát meg fogja menteni az eszközkezelő és nem lesz semmi probléma. Azonban ez messze van a valóságtól, hiszen kétmilliárd forint lehet, hogy az eszközkezelő apparátusának felállítására sem elég.
 

 

PHCS

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.