Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-05 11:05:00

Válság a szerviz ágazatban is: lassan kiszenved a hazai autóipar?

Eltűntek a magánvevők az újautó-piacról

Súlyos válságba jutott a magyar gépjármű-értékesítési szakma, nyilatkozták a szakmai szervezetek. A krízis elérte a szerviz-ágazatot is. A magánvevők eltűntek az újautó-piacról, kormányzati beavatkozás hatására lassan nő a céges vásárlók száma .

Mély válságát éli járműértékesítési szakma, nemcsak az eladások visszaesése miatt, hanem azért is, mert a problémák kezdenek begyűrűzni a szolgáltatói és szerviz ágazatba is – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke az MTI-nek. A piacról szinte eltűntek a magánvevők, részben azért, mert korábban túltöltötték a piacot, de jelentősen csökkent a hitelfelvételi kedv is.

Mindemellett a vállalati gépjárművásárlás bővült, ez a szegmens három év alatt 40 százalékról 70 százalékra nőtt – az arányt természetesen a magánszektor csökkenésével együtt kell számításba venni. Az MGE előrejelzése szerint – a kormányzati beavatkozások hatására – az idén az eladott új autók száma eléri az 58 ezer darabot, míg tavaly összesen kevesebb, mint 44 ezer új személyautót helyeztek forgalomba. Összehasonlításképp: ez az adat a válság második évében, 2009-ben 60 ezer volt.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint megállt a nem teljesítő ügyfelek száma, hiszen az ügyfelek a korábban szokásoshoz képest később cserélik le az autóikat. A növekedés kulcsa lehet hosszú távon, ha a döntéshozók plafont vezetnek be a regisztrációs adónál.

(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.