Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-12 14:00:00

A gyomnövény főszereplője lett a pártok sajtótájékoztatóinak

Eltitkolják a parlagfűhelyzetet a hírekben?

Nem számolt be a köztévé az extrém pollenkoncentráció miatti feketeriasztásról, mert azt hivatalosan nem lehet katasztrófaként definiálni – állítják a médiumnál.

Hiába nevezte a tisztiorvosi hivatal, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, jó néhány orvos és környezetvédelmi szakember katasztrófának a több napig tartó feketeriasztást, a hivatalos definíció szerint az extrém magas pollenszint nem indokolta a tömegek rendkívüli tájékoztatását. Ezzel magyarázható, hogy a parlagfű virágporának Magyarországon eddig sosem mért szintjére figyelmeztető feketeriasztásról csak úgy számolt be a köztévé híradója, mint egy érdekes jelenségről.

Jóllehet, a rendkívüli helyzet legalább 2-2,5 millió allergiást érintett, az extrém pollenszint ennél jóval több embernél (egészségeseknél is) súlyos tüneteket váltott ki – tudtuk meg Bánfi Andrea tüdőgyógyásztól. Az allergiára specializálódott Svábhegyi Gyógyintézet szakorvosa szerint a helyzet katasztrofális, ám kellő odafigyeléssel a betegek enyhíteni tudják a tüneteiket. Ehhez azonban kellő időben figyelmeztetni kell a lakosságot.

Nemcsak a pulmonológus, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál is katasztrófának nevezték, hogy el kellett rendelni a feketeriasztást, ami a levegő pollenkoncentrációját mérő skálán a második legmagasabb szint. A rendkívüli helyzetről ennek ellenére csak a tisztifőorvos facebook oldaláról tájékozódhattak az érintettek.


Nem volt kötelező hírt adni

A katasztrófákról és a katasztrófa közeli helyzetekről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ad ki  tájékoztatást, ám ez esetben ez nem történt meg, tehát a médiumoknak nem volt kötelező beszámolási, műsor megszakítási kötelezettsége – mondta el megkeresésünkre a Médiaszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője.

Cserháti Ágnes úgy fogalmazott: a definíció szerint az említett parlagfű pollen koncentráció túlságosan magas szintje nem katasztrófahelyzet. Hozzátette azt is, hogy az MTV Híradó beszámolt erről,  mint fontos, érdekes és sok állampolgárt érintő kellemetlenségről. Az időjárás előrejelzés nem felülete a pollenjelentésnek. Pánikot pedig semmi esetre nem akartak kelteni. A szóvivő megjegyezte azt is: az MTVA elképzelhetőnek tartja, hogy  a viharjelzéshez hasonlóan pollenjelentést is szolgál nézőinek.

Kérdésünkre, miszerint az Országos Környezetegészségügyi Intézet által korábban felajánlott pollentájékoztatási szolgáltatással miért nem kívántak élni a közmédiumok, Cserháti Ágnes úgy reagált: a közmédián belül senki sem tud a megkeresésükről. Mint mondta, a legszerencsésebb az lenne, ha az Országos Meteorológiai Intézetnek küldenék az adatokat, így munkatársaik nem csak a közmédiában, hanem sok-sok egyéb médiumban is tudnák szerepeltetni a hasznos információkat.

Az ÁNTSZ-nél közölték: egyik közszolgálati médium sem kérte azt, hogy rendszeresen küldjenek jelentést a heti parlagfű helyzetről.


Menekülés a parlagfű elől

A milliók életét megkeserítő gyomnövény az elmúlt napokban főszereplője lett a pártok sajtótájékoztatóinak. „A kormány nem tesz semmit a csaknem 2 millió magyar ember egészségéért” – fogalmazott Oláh Lajos, a Fenntartható Fejlődés Bizottságának szocialista alelnöke és felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul rendeljen el ”parlagfűriadót. Oláh Lajos „követelte”, hogy akár társadalmi célú hirdetés formájában figyelmeztessék a vészhelyzetre a lakosságot a médián keresztül és adjanak praktikus tanácsokat a ”védekezésre”, a probléma kezelésére. Az LMP kormánybiztos kinevezését is sürgette.

Egyes szakértők szerint nem kizárt, hogy a szokatlan és tartós meleg, valamint a csapadékhiány következtében a legmagasabb szintű, ambrosia riasztás lép életbe egyes országrészekben. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesületnél portálunknak azt mondták, hogy egyre többen jelzik feléjük, hogy otthonaik elhagyására kényszerülnek.

A legmagasabb,  ambrosia  szinű riasztás azt jelenti, hogy köbméterenként legalább ezer darab pollen van a levegőben. Ilyen koncentráció mellett a betegség tünetei már gyógyszerrel sem mérsékelhetők, vagyis az allergiások egyet tehetnek: távoznak a parlagfű sújtotta terület környékéről.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.