Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-10 14:20:00

Esély a nagyvárosok szmogmentesítésére

Elektromos autók: 2013-tól konnektorból tankolunk?

Teljesen elektromos üzemű, egy töltéssel közel 160 kilométer megtételére alkalmas Ford Focusok forgalmazását tervezi 2013-tól a világcég Európában. Amerikában szerencsésebbek: már idén elektronokkal hajthatják kompaktjaikat.

A téli szmogriadók heteiben különösen hangsúlyos bejelentést tett a Ford: kizárólag elektromos üzemben működő, kompakt kategóriájú autók forgalmazását kezdik. A plugincars.com tudtul adta: a tesztüzemnek egyelőre az Egyesült Államok nagyvárosaiban élők örülhetnek, hiszen a megrendelőknek itt már idén év végénle szállítják a Focus Electriceket.

A szakmai portál közreadta a jármű műszaki adatait: egy 123 lóerős teljesítmény leadására alkalmas villanymotorral szerelik majd a járművet, ami 245 newtonméteres legnagyobb nyomatékot biztosít. Mielőtt ezt bárki is kevesellné, tudni kell, hogy a villanymotorok karakterisztikájának megfelelően ez az erőhatás nem a belső égésű motoroknak megfelelő, fordulatszám-emelkedéssel párhuzamosan felfutó, majd hanyatló ívben érvényesül, hanem a newtonméterek „zöme” szinte az első „gázadástól” elérhető, tehát ezek az adatok akár egy sportkocsi teljesítményével is felérhetnek.

Az elektromos járművek gyengének minősíthető alkatrésze a rendkívüli kapacitásra alkalmas akkumulátor, a Ford az LG-vel közösen fejlesztette ki a Focusban szolgálatot teljesítő energiatárolót, aminek az egyik leghangzatosabb tulajdonsága, hogy legfeljebb négy óra alatt teljesen lemerült állapotból is feltölthető. Az autó futásteljesítménye a gyár ígérete szerint egy töltéssel közel 100 mérföld, ami 160 kilométernek feleltethető meg. Az energiacsatlakozót az első sárvédő melletti lemez rejti, a cég ígérete alapján egy átlagos háztartás elektromos hálózatáról feltölthető lesz az autó. Magyarországon feltehetően 2013-tól lehet majd Focus Electric-et rendelni, legalábbis ezt ígéri a Ford Company.

N.T.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.