Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-13 07:25:00

Az új, tanyasi bolthálózat kiiktatná a felvásárlókat

Egymilliárdot költenek tanyafejlesztésre

Egymilliárd forintos tanyafejlesztési programot indít a kormány az idén, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének szakmai programja alapján –– tudtuk meg Balogh József országgyűlési képviselőtől, az egyesület elnökétől.

Ma mintegy háromszázezren élnek tanyákon hazánkban az Önkormányzati Minisztérium nyilvántartása szerint. Egy, közel egymilliárdos fejlesztési programmal a kormány az ő életkörülményeiken akar javítani – hangsúlyozta Balogh József, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnöke, aki szerint a legsürgetőbb feladat jelenleg a tanyasi térségek közbiztonságának javítása, a tanyák ellátása egészséges ivóvízzel, az energiaellátás fejlesztése és az őszi-téli időszakban gyakran járhatatlan dűlőutak karbantartása.

Mivel számos kistelepülésen gondot jelent még a folyamatos áruellátás is, hiszen hiányoznak az olyan tőkeerős vállalkozások, amelyek például alapvető élelmiszereket forgalmazó kereskedelmet tarthatnának fenn, a program ebből a forrásból segítené a tanyasi termékek piacra jutását is. Ezzel egyrészt enyhülne az áruhiány, másrészt jövedelemhez jutnának a gazdálkodó családok.

Balogh József szerint a települési önkormányzatok is feladatot vállalhatnának a lakosság ellátásában a tanyafejlesztési program keretein belül. Oly módon, hogy nonprofit vállalkozásként üzemeltetnének helyi boltokat, amelyeknek árukészletét jelentős mértékben a helyi, illetve környékbeli termelőktől szereznék be. Hogy e cél megvalósításának lendületet adjon, a Magyar Tanyákon Élők Egyesülete a tanyasi áruk nagybani piacának megszervezését tervezi a Felső-Kiskunságban az önkormányzati boltok ellátása érdekében. Így több és egészséges élelmiszer kerül majd a kiskereskedelembe, ugyanakkor az ezek kereskedelméből származó haszon is helyben marad.

Az egyesület tervei között szerepel a Tanyasi Áruk Boltjai kereskedelmi szervezet létrehozása, amelynek áruellátására egy termelési és értékesítési társulást hívnának életre, lehetőség szerint minél több termelő bevonásával. A Tanyasi Áruk Boltjának vezetői közvetlenül a gazdáktól vásárolnák meg az árut, ezáltal a felvásárló kiiktatásával csökkenteni tudják majd az árrést, illetve a fogyasztói árat. Így jól járnak a termelők, hiszen rendszeresen és biztonságosan tudnak túladni termelvényeiken, de jól járnak a fogyasztók is, mert garantált minőségű árut vásárolhatnak méltányos áron. Mindezek megvalósítása a szervezeti, önszerveződési feladatokon túl tárolók, hűtőházak, feldolgozók létesítését is szükségessé teszi, amelyekhez állami támogatásra is szükség lesz.

Valló László 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.