Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-22 21:30:00

Méltó hely az ortodox felekezeteknek

Egyházfinanszírozás, ősztől újrahangolva

Ősszel megkezdődhet az egyházfinanszírozási törvény felülvizsgálata, mert a kormány újragondolja a személyi jövedelemadó egyházaknak felajánlható egy százalékának kérdését az adórendszer átalakítását követően.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szerdai ülésén Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte: mind a csütörtökön az Országgyűlés elé kerülő új egyházi törvényjavaslat, mind pedig az egyházfinanszírozási törvény tekintetében megkérdezik az egyházakat, egyházi szakértőket. Megemlítette, hogy a tervek szerint a zárószavazást még az Országgyűlés nyári időszakában megtartják az új egyházi törvényről, és az új alaptörvény hatályba lépése után, a jövő év első napjaiban lép majd életbe. A határon túli magyar egyházi vezetőkkel is egyeztetek a törvényről, „bár jogi szempontból ez a törvény ezeket az egyházakat nem érinti". 


Több pénz a határon túlra

Szászfalvi László arról is beszélt, hogy a határon túli magyar papok, lelkészek állami támogatása tavaly 160 millió forint volt, idén viszont már 210 millió forintot tesz ki, ami kifejezetten egzisztenciájuk fenntartását segíti. Az anyanyelvű pasztorációt támogatják ezzel a szórványtámogatással, amelynek eredményeként remélhetőleg a lelkészek, papok helyben maradnak – vélekedett. Kitért arra is, hogy eddig nem volt mindig kiegyenlített a támogatás a határon túli egyházak támogatásában az egyes régiók között, de a jövőben ezt az anomáliát igyekeznek felszámolni.

A csángók magyar nyelvű pasztorációjával kapcsolatban megjegyezte: „figyelnünk kell arra, hogy egyházon belüli belügyként kell látni ezt a folyamatot, úgy kell segítenünk, hogy az ne legyen kontraproduktív". Az államtitkár kiemelte: az erdélyi kistelepüléseken „kiüresedő magyar templomokon" az egyházak bevonásával kell segíteni, mégpedig úgy, hogy olyan programokat – iskolai kirándulások, a vallási turizmus felerősítése – indítanak, amelyek illeszkednek a nemzetpolitikai stratégiába. Ezenkívül több nyugati, európai és amerikai diaszpórában élő közösség támogatása is szerepel a kormányzat terve között – közölte.


Az ingatlan-kártalanítás vége

Mint mondta, az egyházak hosszú távú, kiegyensúlyozott állami támogatása stabil feltételrendszerének kialakítása jegyében egyebek mellett a diákonkénti havi 230 ezer forintos közoktatási kiegészítő normatíva megállapításával „helyreállt az egyenlő finanszírozási rendszer" a közoktatásban.
 
Ugyancsak ennek keretében a személyi jövedelemadó állami kiegészítését a tavalyihoz képest 2,3 milliárd forinttal növelték, ami a mostani költségvetési viszonyok között komoly előrelépést jelent. Az államtitkár rámutatott: a korábbi kormányok által ki nem fizetett egyházi közoktatási kiegészítő normatíva 4 milliárdos elmaradásából eddig több mint egymilliárdot rendeztek, idén további egymilliárdot fizetnek majd ki, és a fennmaradó kétmilliárd forintot 2012. december 31-ig kifizetik az egyházaknak.

Beszélt arról is, hogy 2011-ben jogilag lezárják az egyházi ingatlan-kártalanítási folyamatot. Két egyezető bizottsági ülés már volt ez ügyben idén, egy pedig még visszavan szeptemberben. Et követően az ingatlanok után járó, egyházaknak járó pénzkifizetésekről kormányhatározatot hoznak. Ez a folyamat egy részleges és funkcióhoz kötött kártalanítás volt, kérdés, hogy lesz-e folytatás – vetette fel.

Szászfalvi László felhívta a figyelmet: az állam által finanszírozott öt egyházi programra szánt 1,8 milliárd forintból a határon túli egyházak is részesülhetnek. A projektszerű támogatásra az 1,8 milliárd forintos kerethez képest 29 milliárdos kérelem érkezett már az államtitkárságra, ami azt bizonyítja, hogy vannak az egyházaknak innovációs elképzelései többek között a vasárnapi iskolák, képzési programok, nyári táborok beindítására – mutatott rá.

Megemlítette, hogy a határon átívelő vallási turizmus fellendítése is a kormány fontos céljai között szerepel, ennek érdekében közös munkacsoportot is létrehoztak a turisztikai államtitkársággal. Kérdésre válaszolva Szászfalvi László oroszországi látogatásáról elmondta: az orosz ortodox egyházzal, illetve annak magyarországi egyházmegyéjével hosszú évek óta erősödik a párbeszéd. Ezt az is mutatja, hogy az egyházi törvényben az ortodox egyházak méltó helyükre kerülnek – fűzte hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta az állam és az egyházak közötti párbeszéd intézményesítésének fontosságát, ennek egyik színtereként említette a szentszéki-magyar vegyesbizottság működését. Ezenkívül az egységes, határokon átívelő Magyar Református Egyház vezető testülete, a Generális Konvent kezdeményezte egy Kárpát-medencei egyeztető bizottság megalakítását – mondta.


mi, mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.