Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-05 12:58:00

A felsőoktatási forráskivonás a versenyképesség visszaeséséhez vezet

Egyetem-bezárások: gazdaságunk alatt vágjuk a fát

A kutatóegyetemek rektorai szerint az új felsőoktatási törvény koncepciója a forráskivonásoknak rendeli alá az egyetemek-főiskolák tervezett megnyirbálását. A leépítés eredménye: csökkenő kutatási kapacitás.

– Meggyőződésük, hogy a hatékonyság növelése megköveteli az intézményi szerkezet átalakítását, az integrációk azonban csak akkor hozhatnak tartós eredményeket, ha azokban a gazdasági megfontolások és szakmai szempontok egyenlő súlyt kapnak – nyilatkozta az MTI-nek Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; Fábián István, a Debreceni Egyetem; Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem; Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A legnagyobb hazai egyetemek vezetőinek álláspontja egybehangzó: az új felsőoktatási törvény csak akkor alkalmas az ország érdekeinek tartósan szolgálatára, ha garantálja a felsőoktatás meglévő értékeinek megőrzéséhez szükséges feltételeket. Fontosnak tartják, hogy a felsőoktatás rendszere legyen minőségközpontú és kiszámítható, a finanszírozás pedig minden szereplő számára átlátható.

A rektorok szerint ugyanakkor nem meggyőző a kormány elkötelezettsége az ország kutatóegyetemei mellett sem, pedig ezeken az intézményeken múlik a hazai kutatás-fejlesztés jövője. A felsőoktatás finanszírozásának GDP-hez viszonyítottan egyre csökkenő mértéke hosszabb távon Magyarország nemzetközi versenyképességének jelentős visszaeséséhez vezet. Az államilag finanszírozott hallgatói létszám tervezett erőteljes csökkentése veszélyezteti a diplomás munkavállalók szükséges arányának elérését és az ezzel kapcsolatos uniós vállalásaink teljesítését.

A felsőoktatási intézmények csak akkor képesek hatékonyan ellátni alapvető feladataikat, ha az oktatási és kutatási autonómia mellett megfelelő gazdálkodási jogosítványokkal is rendelkeznek. A napokban nyilvánosságra került tervezet szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola). A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tegnap közölte, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót. A tárca cáfolta, hogy a kabinet már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról.


mti/ -mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.