Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-23 15:30:00

A jegyellenőrök melleti tolmácsok nem keresnek sokat

Diákok veszélyben: nyári munka szerződés és fizetés nélkül

Tavaly óta nem sokat változtak a diákmunkáért járó órabérek, pedig a válság miatt jóval több fiatal vállal munkát a nyári szünetben.

Egy aktuális felmérés szerint a szakképzettséget nem igénylő diákmunkáért körülbelül 500 forintot fizetnek óránként, ilyen például a könnyű fizikai, betanított munka, a jegyellenőrök melletti tolmácsolás vagy az adatrögzítés. Komoly szakmai (mérnöki, szoftverfejlesztői stb.) ismereteket vagy speciális, felsőfokú nyelvtudást igénylő munkáért akár 1500−2000 forintos óradíjat is adnak a fiataloknak. A kínálatban az irodai mellett csomagolási, címkézési, szórólapozási és hostessmunkák is megtalálhatók.


Vigyázat, csalók!

− A fiatalok a munkakereséshez szükséges alapinformációkhoz ma már a világháló használatával könnyen hozzájutnak, ennek ellenére a munkaerőpiacra lépő diákok a tapasztalatok szerint sajnos továbbra is tájékozatlanok – mondja Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője. Noha szabályos foglalkoztatással képzettség nélkül is viszonylag jól kereshetnek, a trükköző munkáltatók még mindig jelentős veszélyt jelentenek a tapasztalatlan munkavállalókra.

Talán nem meglepő, hogy a többség a családi kapcsolatokat felhasználva keres munkát, csakhogy gyakran az első negatív tapasztalatokhoz is így jutnak. A diákokra leselkedő első számú veszély a szerződés nélküli foglalkoztatás, ami a legtöbbször úgy végződik, hogy nem kapják meg a bért az elvégzett munka után, pedig a diákmunka legnagyobb előnye, hogy havi 59 547 forintos bevételig nem terheli levonás, az a fölötti rész pedig 16 százalékos szja-kulccsal adózik.


Csak munkaszerződéssel

A szakértő ezért arra figyelmeztet, hogy a fiatalok szerződéskötés nélkül semmiképpen ne vállaljanak munkát, a munkaszerződésnek pedig minden esetben tartalmaznia kell a pontos feladatokat, a munka helyszínét, idejét, az elvégzéséért járó bér összegét, illetve a baleset- és tűzvédelmi leírást. A munkába álláshoz szükség van személyi igazolványra, adóazonosítóra és taj-számra, saját névre szóló bankszámlaszámra, diákigazolványra és nappali tagozatos hallgatói jogviszonyról szóló iskolalátogatási igazolásra.

Másody a diákok motivációjáról elmondta: elsősorban a saját tanulmányaikat szeretnék finanszírozni, a családfenntartásba is besegítenek, s csak ezután következik a személyes vágyaik kielégítéséhez szükséges pénz előteremtése. Sokan nyaralásra, telefonra vagy laptopra gyűjtenek.


Iskolaszövetkezettel könnyebb

A diákoknak nemcsak azért érdemes iskolaszövetkezeten keresztül állást keresniük, mert az a helyettük felkutatja a munkalehetőségeket, hanem azért is, mert a szervezet segítségével leegyszerűsödik az adminisztráció. A pályakezdők legnagyobb hiányosságát jelentő szakmai tapasztalat a legegyszerűbben rendszeresen végzett diákmunkával szerezhető meg − hívta fel a figyelmet a marketingvezető.

Kevesen tudják, hogy iskolaszövetkezeten keresztül a kötelező szakmai gyakorlati idő is letölthető, így aki diákként tudatosan választ, később, frissen végzett pályakezdőként jelentősen növeli az elhelyezkedési esélyeit. A szervezetek listája megtekinthető a diakmunka.lap.hu címen, ahol a kínálat és a bérezés is feltérképezhető.


A. Sándor


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.