Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-30 09:00:00

A környezetvédők szerint a kormány csalókat és szennyezőket támogat

Csökkennek a luxusautó-tulajdonosok terhei

Egy új törvénytervezet 50 százalékos adómegtakarítással könnyítené a nagy értékű és környezetszennyező gépjárművek behozatalát.

A környezetszennyezést és az adócsalókat támogatja a regisztrációs adó tervezett átalakítása, amelyet várhatóan a napokban fogad el az országgyűlés – állítja a Levegő Munkacsoport legutóbbi közleményében. A törvényjavaslat szerint ugyanis számos kategóriában csökken a regisztrációs adó mértéke, különösen a nagyteljesítményű gépkocsiknál, aminek következtében a luxusautók vásárlói akár 1,2 millió forintot is megtakaríthatnak.

A környezetvédők rámutattak: 50 százalékos adókedvezményben részesítenék azokat, akik az eddig külföldön nyilvántartott járművüket most majd itthon regisztráltatják. Ennek az üzenete a munkacsoport tagjai szerint az, hogy nyugodtan el lehet kerülni az adófizetést, a kormány előbb-utóbb megjutalmazza az adócsalókat. A robogók regisztrációs adóját pedig 75 százalékkal mérsékelnék, így ösztönözve ezeknek a rendkívül szennyező és balesetveszélyes járművek használatát.

Mindezzel az importot segítenék, mégpedig nem is a termelési, hanem a fogyasztási célú behozatalt, amivel a hazai vállalkozások versenyhelyzetét rontanánk – mutat rá a szervezet. Mindezen okok miatt a Levegő Munkacsoport levélben kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a javaslat visszavonására, és arra, hogy részletes hatáselemzést és szakmai vitát követően terjesszen elő újabb törvényjavaslatot a regisztrációs adó módosítására.

 

-mi-/L.M. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.