Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-20 15:49:00

Az ellenzék szerint alkotmányellenes

Büntetőeljárási törvény: engedtek a 48-ból

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága korábbi javaslatát módosítva 48 óráról egy napra csökkentené azt az időszakot, amíg a kiemelt ügyekben fogvatartott nem találkozhat védőjével.

A testület hétfőn 16 kormánypárti képviselő szavazatával, az ellenzék nem voksaival szemben, illetve a fideszes Turi-Kovács Béla, valamint a kereszténydemokrata Rubovszky György és Salamon László tartózkodása mellett támogatta a büntetőeljárási törvény módosításának erről szóló, Cser-Palkovics András (Fidesz) által kezdeményezett változtatását.
 

Tarthatatlan helyzet

A testület ezt megelőzően elutasította azt az ellenzéki, illetve kereszténydemokrata politikusok által benyújtott javaslatot, amely kizárta volna, hogy a fogvatartott ne találkozhasson védőjével.
Rubovszky György elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fogvatartott ne találkozhasson védőjével, ezért arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy nem a korlátozás időtartalmával, hanem annak tényével összefüggésben merültek fel komoly aggályok. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor megjegyezte, egy olyan módosítást elfogadhatónak tartana, amely ellenőrzéshez kötné a védővel történő találkozást.
 


Rubovszky szerint elfogadhatatlan a helyzet

A szocialista Bárándy Gergely úgy vélekedett, hogy a büntetőeljárási törvény módosítása a változtatások ellenére is alkotmányellenes marad, illetve továbbra is ellenkezik nemzetközi szerződésekkel. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, a "politikusbűnözés" ellen nem lehet a jogállamiságot felszámoló eszközökkel fellépni. A bizottság az eredetileg benyújtott javaslat azon pontját is módosította, amely a kiemelt ügyek tanúvallomásait általános érvényűen poligráf alkalmazásával is vizsgálhatóvá tette volna.

A testület Rubovszky György kezdeményezésére egyhangú döntéssel támogatta azt az LMP által benyújtott módosító javaslatot, amely a tanú beleegyezéséhez kötné a hazugságvizsgáló használatát. A testület emellett támogatta a kiemelt ügyek körének, szintén Cser-Palkovics András által kezdeményezett kibővítését is, így az Országgyűlésnek arról is döntenie kell, hogy a büntetőeljárási törvény módosítása a bűnszervezetben elkövetett, valamint az el nem évülő bűncselekményekre is kiterjedjen-e a hivatali visszaélés, vagy a közélet tisztasága elleni bűncselekmények mellett.

 

–mti–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.