Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-19 17:06:00

Az EU döntött: még három évig mérgezhetjük magunkat a gombaölővel

Botrány: a szerveinket pusztítja a legális növényvédő szer

Bár több nemzetközi szervezet tiltakozott, az unió engedélyezte egy gombaölő szer használatát gabonatermesztéshez. A vegyszer roncsolja az emberi szaporodási szerveket.

„Eredménytelennek bizonyult a PAN Europe, azaz Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata a Levegő Munkacsoport közösen szervezett tiltakozása, ugyanis május 10-én újabb 3 évre engedélyezték az Európai Unióban a mutagén és az emberi szaporodási szerveket károsító karbendazim használatát a gabonafélék, kukorica és cukorrépa termesztésében” – tájékoztatta a mindennapi.hu-t Simon Gergely, a munkacsoport szakértője.

Megtalálták a kiskaput

Kiderült: a döntés annak ellenére született, hogy az Unió új egységes növényvédőszer-rendelete szerint júniustól nem lehet majd engedélyezni a mutagén és a szaporodási képességeket súlyosan károsító anyagokat. Simon rámutatott: a karbendazim nevű gombaölő szer is egyike azon vegyületeknek, melyekre egészen biztosan érvényes lett volna a tiltás, hiszen szerepel az ezen anyagokat tartalmazó uniós listákon. Az uniós döntéshozatal három héttel az új tiltó rendelet érvénybe lépése előtt meghozva ezt a döntést, kikerülte a közelegő tiltást.

„Március elején a Levegő Munkacsoport levélben kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy módosítsa a Bizottság javaslatát, és ne támogassa a karbendazim uniós felhasználásának újraengedélyezését. Ezt indokolja az is, hogy a megújítási dokumentáció több tagállam szerint részben sok éves, elavult toxicitási adatokon alapul, pedig azóta számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy a karbendazim ártalmas az egészségre. Kutatások bizonyították, hogy roncsolja az emberi DNS-t” – közölte a szakértő.

A magzatokra is káros lehet

A hazai hivatalos vegyszermaradék-vizsgálatok többször kimutattak karbendazim-szennyezést élelmiszerekben. A karbendazim már egészen alacsony koncentrációban is hátrányosan befolyásolja a magzatok fejlődését, és több kutatás is igazolja, hogy károsítja a szaporodási képességeket. Már 1982-ben állatkísérletek során a herék csökkenését és alacsonyabb spermaszámot figyeltek meg a hatásaként. Továbbá a gombaölő szerepel a hormonrendszert bizonyítottan károsító anyagok uniós listáján is. Mivel nem ismert a vegyület olyan alacsony koncentrációja, ami biztonságos lenne, bármekkora karbendazim-szennyezés veszélyes lehet.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.