Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-23 13:00:00

Politikai botrány Szegeden

Biztonságiak vezették ki a mozi dolgozóit

Beleszólt a politika is a százéves szegedi mozi váratlan bezárásának ügyébe: miután lezárták az ingatlant a polgármester kijelentette, hogy mégis üzemeljen tovább a filmszínház.

Tovább bonyolódott a szegedi, csaknem százéves Belvárosi Mozi bezárása körüli helyzet: tegnap délelőtt a mozi épületének zárjait Sódar István, a filmszínházat üzemeltető önkormányzati cég vezetőjének utasítására lecserélték, a bent tartózkodó munkatársakat biztonsági őrökkel vezettették ki. Az ügyvezető a lépést a sajtónak azzal indokolta, hogy így tudják csak megvédeni az épületet.


Botka szerint érthetetlen

Szerda délután Botka László tartott sajtótájékoztatót a lezárt ingatlan előtt, az újságírókon kívül megjelentek az intézmény dolgozói és több tucat érdeklődő is. A polgármester közölte: írásban kötelezte az Ifjúsági Ház igazgatóját, Sódar Istvánt, hogy azonnali hatállyal biztosítsa a filmszínház működését. Botka bemutatta azt az árajánlatot, amelyet egy érintés- és tűzbiztonsággal foglalkozó cég készített el. A megbízott szakértő szerint a tűzoltóság által kifogásolt problémák egy hét alatt kijavíthatók és a munka 863 ezer forintba kerülne. Botka László hangsúlyozta: az ajánlat figyelembevételével érthetetlen és indokolatlan az ügyvezető igazgató lépése, a mozi bezárása.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a fenntartó önkormányzat az elmúlt fél évben semmilyen információt nem kapott arról, hogy gond lenne a moziban, az ügyről a polgármester is csak a sajtóból értesült. Botka László hangsúlyozta: az ügyvezetőnek „sem oka, sem joga” nem volt bezárni a mozit, éppen ezért a június 30-i közgyűlésen kezdeményezni fogja Sódar István leváltását.


Nem hajlandó válaszolni

Az ügyvezető igazgató is megjelent a sajtótájékoztatón, ahol az újságírók többek között arról kérdezték, miért kellett a zárakat lecserélni az épületen. Sódar szerint a biztonság miatt volt erre szükség, ám a kérdésre, hogy a csere és a biztonsági őrök foglalkoztatása mennyibe kerül, nem volt hajlandó válaszolni. Azt a kérdést is figyelmen kívül hagyta, hogy miért nem a jelenlegi dolgozókat foglalkoztatja erre, hisz a bezárás miatt nincs munkájuk.

Az újságírók azzal az ígéretével is szembesítették az ügyvezetőt, hogy pár napon belül elkészül a program a tűzoltóság által kért karbantartási munkák elvégzésére. Sódar nem tudta megmondani, hogy mikorra lesz meg ez a terv, azonban azt többszöri kérésre sem volt hajlandó elárulni, ki készíti ezt az anyagot.


Többmilliós kárt okoztak

Az igazgató azt most is hangsúlyozta, hogy a bezárást a tűzoltóság határozata miatt kellett elrendelnie, és ahogy kijavítják a hibákat, a mozi kinyit. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor, illetve arra sem, hogy milyen keretek között folytatódik majd a mozi működése. Arra sem kaptak választ az érdeklődő újságírók, hogy áprilistól, amikor átvette az Ifjúsági Ház vezetését, miért nem sikerült a tűzoltóság által kifogásolt problémákat megoldani. Ez annak ismeretében fontos kérdés, hogy Botka László polgármester egy nap alatt beszerzett egy szakvéleményt és egy részletes árajánlatot.

Információink szerint a Belvárosi Mozi váratlan bezárása több millió forintos kárt okozott az intézménynek. Az összeg egyrészt abból adódik, hogy a vetítendő filmeket már megrendelték, azokat ki kell fizetni. Valószínű, hogy az élő szerződéssel rendelkező Grand Café tulajdonosai sem fogják kifizetni a bérleti díjat, hisz be kellett zárniuk.

Más programok, rendezvények is elmaradnak, többek között az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar diplomaosztója. A Karról származó hírek szerint a meghívókat már legyártották és kiküldték, most pedig Sódar István döntése miatt új helyszínt és új időpontot kell keresniük, amelyről mindenkit értesíteni kell. Ebben az esetben az anyagi és az erkölcsi kár is jelentős.

 

FeS 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.