Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-14 11:32:00

BauMax: vita tárgya a vasárnapi nyitva tartás

Barkácsmulti keresztény értékrenddel?

Az osztrák tulajdonú bauMax nyíltan és büszkén hirdeti: üzleti filozófiájukat a keresztény etika határozza meg. A barkács-áruházlánc hazai igazgatójával, Simonyi Andrással a vasárnapi nyitvatartás körüli vitáról - is - beszélgettünk.

Piaci szereplőknél szokatlan módon kinyilvánítják, hogy családi vállalkozás lévén a tulajdonos keresztény értékrendje tükröződik a vállalatcsoport szellemiségében. Ön szerint a hazai üzletlánc irányításában hol érhető tetten ez a gondolkodásmód?

− Az, hogy cégünk családi vállalkozásként keresztény alapú üzletfilozófiát képvisel, a vevőkkel, a partnerekkel és a munkatársakkal való kapcsolatokban valósul meg. Ebben különbözünk több, a piacot meghatározó szereplőtől, és ez az, amit mindennapos tevékenységünk számtalan pontján tetten érhet mindenki, akivel kapcsolatba kerülünk. Például cégünk minden áruháza kötelezően foglalkoztat fogyatékkal élő munkatársakat, jelenleg több mint 40-et. Emellett anyagilag, termékekkel és szolgáltatásokkal több fogyatékos otthont is támogatunk. A cégünk tulajdonosa tavaly 1 millió euróval segítette egy mozgássérültek részére kialakított, bentlakásos otthon létrehozását Csömörön, ahol 24 fő ellátását, foglalkoztatását, szállását tudják megoldani. A beköltözők számára Európában is példamutató színvonalon, élethossziglan biztosítanak ellátást. Áruházainkban folyamatosan rendezünk házi vásárokat, ahol a fogyatékkal élők saját termékeiket árulhatják, természetesen úgy, hogy ebből a bauMax semmilyen módon nem részesedik. Idén egyébként többéves tevékenységünknek köszönhetően elnyertük Magyarországon a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Salva Vita alapítvány által elsőként kiírt „Fogyatékosságbarát Munkahely” címet is.

Hogyan lehet egyeztetni a piac diktálta követelményeket és a keresztény etikát?

− Szerintük ez odafigyeléssel, meggyőződésből eredendően mind az üzleti partnereink, mind munkatársaink, mind vásárlóink irányában könnyedén megvalósítható. A vásárlóinkkal olyan kapcsolatra törekszünk, amely a közös érdekeken alapul, ahol mindkét fél hosszú távra megbízható partnert keres.

Mi a különleges abban, hogy családi vállalkozás, és nem egy befektetői kör működteti a cégcsoportot?

− Egy családi vállalkozás általában más érdekeket és értékeket képvisel, mint egy kizárólag a tulajdonosok érdekeit kiszolgáló multinacionális vállalkozás. Ez a fajta hosszú távú, megbízható és a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi filozófia egyébként tetten érhető a beszállítóinkkal való kapcsolattartásban is. Nagyon sok munkavállalónk pályakezdő korától, 17-18 éve nálunk dolgozik, és mind a központunkban, mind áruházainkban nagy hangsúlyt fektetünk az őszinte, keresztény értékek menti együttműködésre.

A közelgő karácsony hatalmas piaci lehetőségekkel kecsegtet valamennyi piaci szereplőt. Ilyenkor a bauMax-nál miben nyilvánul meg a keresztény szellemiség?

− Termékválasztékunkat tekintve számunkra a karácsony nem olyan szezonálisan kiemelkedő forgalmi lehetőség, mint az élelmiszerrel, szórakoztató elektronikával foglalkozó hálózatok számára, hiszen a barkácsolók, lakásfelújítók, építkezők, kertészkedők termékeink túlnyomó részét a téli időszakban nem, vagy csak kisebb mértékben használják fel. Természetesen ebben az időszakban is igyekszünk vásárlóinkat a legjobb ajánlatokkal és termékkínálattal kiszolgálni.

Mi a véleménye a KDNP által régóta, következetesen szorgalmazott, a vasárnapi nyitva tartás korlátozását célzó javaslatáról?

− Tapasztalataink és a tények is igazolják, hogy vásárlóink többsége várja a vasárnapi nyitva tartást. Egy lakásfelújításnál, építkezésnél, kertszépítésnél az egész család szeretne részt venni a kiválasztási, döntési folyamatokban. A mai, rohanó világban az ilyen döntések meghozatalára, a választás izgalmára és örömére általában csak hétvégenként jut ideje a munkaképes lakosságnak, ezért az ő érdekeiket keresztezi egy esetleges vasárnapi nyitvatartási tilalom.
Amennyiben egy ilyen döntés születik, az minden versenytársunkat érintené, ezáltal a piacon a mi termékeinkre, szolgáltatásainkra elköltendő pénz nem csökkenne, csak a 7 lehetséges nap helyett 6 napra koncentrálódna. Ha viszont kizárólag profitorientáltan gondolkodom, azt mondanám, pozitív hatással lenne a vasárnapi zárva tartás, hiszen egy nappal kevesebb rezsiköltséggel kell számolnunk, és az egy munkanapra eső bért is megtakaríthatnánk. Ugyanakkor a 6 napos nyitva tartás esetében nincs annyi dolgozóra szükség, mint a jelenlegi rendszerünkben. Ausztriában például vasárnaponként nem tartunk nyitva. Remélem, hogy a parlament minden szempontból megvizsgálja ezt a kérdést, és nem a manapság divatos „álkeresztény köntösbe” bújtatott érdekek szerint hoz döntést ezekben a gazdasági ügyekben.

Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.