Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-23 13:38:00

Miért pont a HVG?

Bajnai óriási konfliktusokról prófétált

Bajnai a Corvinuson tartott előadásában kiemelte: politikai instabilitás várható szinte teljes Európában. Szerinte vagy a piacok buktatják meg a politikusokat, vagy választóik, minden út ugyanoda vezet. A sajtót kizárta, a HVG-t beengedte.

Bajnai jó előre leszögezte: mondanivalóját mint magánszemély adja elő. Az EU történetének rövid ismertetése után a 2008-ban beköszöntött válság következményeit ecsetelte. A kedvezőtlen tendenciák a válság hatására felgyorsultak.

A következő öt évben eldől, hogy az EU meghatározó tényező lesz-e a világban. Tény, hogy a krízis hatására hatalmas adósság- és deficithegyek halmozódtak föl. Elképesztő hitelfelvételi kényszerbe került Európa. Most a legfontosabb feladat a pénzügyi egyensúly helyreállítása, illetve a szerkezeti reformok végrehajtása.

Bajnai szerint politikai instabilitás várható szinte a teljes európai régióban. Vagy a piacok buktatják meg a politikusokat, vagy választóik, minden út ugyanoda vezet. A válság hatására lassul a gazdasági növekedés, kevesebb hitel áll rendelkezésre és visszaesnek a beruházások. Kedvezőtlen irányt vesz a mobilitás a társadalomban, azaz sokan lecsúsznak, nagyobb lesz a szegénység. Várható a generációs konfliktusok kiéleződése, illetve a pénzügyi protekcionizmus felerősödése.

A cikk folytatása: Bajnai Gordon diszkrét fellépése a Corvinus Egyetemen – mi ott voltunk

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.