Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-30 10:00:00

Éger a Semmelweis-terv visszavonását követeli

Az ösztöndíjjal elkergeti az orvosokat a kormány?

A most bejelentett támogatási akciókkal nemhogy marasztalná, kifejezetten távozásra készteti az orvosokat a kormány – állítja a szakmai kamara elnöke.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár abszurdnak nevezte a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalnak azt a felvetését, hogy a kormány vonja vissza a Semmelweis-tervről szóló, egy hónappal ezelőtt hatályba lépő kormányhatározatot. Szócska Miklós erre reagálva az MTI-nek leszögezte: a kormány egyöntetűen támogatta és elfogadta a Semmelweis-tervet, megkezdődött annak végrehajtása, a részletekről szóló jogszabályok egyeztetése ezután következik. Az államtitkár hozzátette: a terv elfogadását a magyar egészségügyben eddig példa nélküli egyeztetés előzte meg, a koncepcióhoz hatszáz hozzászólás érkezett mintegy kétezer oldalban, emellett országjárása során minden intézményvezető és fenntartó is elmondhatta erről alkotott véleményét. 

– A Semmelweis-terv a szakma széleskörű támogatását élvezi – fogalmazott Szócska Miklós. A fővárosi intézmények jogellenesnek vélt átvétele kapcsán az államtitkár közölte: aki ilyet mond, az a „mutyik által uralt”, átláthatatlan helyzet fenntartásában érdekelt. Hozzátette, hogy a budapesti intézmények jogszerű átvétele a kormányhatározat értelmében már folyamatban van. Arra a felvetésre, hogy legyen az egészségügyről nemzeti konzultáció, az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: kollégáinak utasítást adott, hogy szeptemberre hívják össze az ágazat országos érdekegyeztető tanácsát.

Éger István, az egészségügyi kerekasztal július 28-i, Budapesten tartott, soros ülésének levezető elnöke a tanácskozás után közölte: a kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a határozatot. A Magyar Orvosi Kamara elnöke a rezidensek most bejelentett ösztöndíjai és a szakorvosok, szakdolgozók továbbképzési hozzájárulásai kapcsán a mindennapi.hu-nak elmondta: célt téveszt a kormány, sőt szándékával ellentétes hatást ér el, a pályázatok okozta bérfeszültség ugyanis még azokat is elgondolkodásra készteti, akik eddig nem fontolgatták a távozást. Éger István megjegyezte: több kamarai tag fordult hozzá levélben azzal a kéréssel, hogy a köztestület elnökeként ne vegyen részt a támogatási programok végrehajtásáról szóló egyeztetéseken, ezzel is jelezve, hogy nem tartja ezt megoldásnak. Emlékeztetett arra is, hogy a közalkalmazotti törvény szövege szerint a munkáltató köteles támogatni a dolgozók továbbképzését, tehát a mostani bejelentések lényegében egy kötelezettség teljesítéséről szólnak.

A legóvatosabb becslések szerint is több tízmilliárd forinttal tartozik a mindenkori kormány az egészségügyi dolgozóknak az elmaradt túlóradíjakkal összefüggésben – mutatott rá Éger István. A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke élesebb hangon kritizálta az egészségügyi kormányzatot. Cser Ágnes úgy fogalmazott: „Vége a türelmi időnek, elég volt Szócska Miklós államtitkárságából!” Mint mondta, nem fogják tovább szó nélkül hallgatni, hogy a tűzoltók túlórapénzét kifizetik, az egészségügyi dolgozók viszont továbbra is egyéni pereskedésekre kényszerülnek. Több tízezer munkavállalónak tartozik a magyar állam – közölte Cser Ágnes.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.