Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-07 13:10:00

Egyszerre indul leleplezni a két ellenzéki párt

Az LMP és a Jobbik országos kampányt kezd a Fidesz ellen

Szinte egybeesik az LMP és a Jobbik országjáró programja. Azt kívánják gyorsan bebizonyítani, hogy a Fidesz rosszul kormányoz, de ők jól tennék.

A zsebszerződések, a termőföld és az ivóvízkincs védelme szerepel a Jobbik most induló kampányának programjában, amivel a radikális párt  elég sok szelet kifogott az LMP vitorlájából; a Lehet Más a Politikának az iskolabezárásokkal, és a megszorítéásokkal való riogatás jutott, valamint az egykulcsos adó. Konkrté átfedés a témáik között nincs. Azt mág nem tudjuk  hogy egyeztettek e mert hétváge van, de meg fogjuk kérdezni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom országjárása

A magyar termőföld és ivóvízkincs megvédése érdekében, az úgynevezett zsebszerződések ellen szállnak harcba –  jelentette be Bana Tibor országgyűlési képviselő, a párt Vas megyei szervezetének elnöke. – Folyamatosan nyomást kívánunk gyakorolni a kormányra és a kormánypártokra annak érdekében, hogy kétharmados többségével élve tegyen konkrét lépéseket a termőföldek és az ivóvízkincs megóvása, magyar tulajdonban tartása érdekében - mondta.

A párt szakértőkkel vizsgálja a zsebszerződések ügyét, felkeresik az érintetteket, megvizsgálják azokat a jogszabályi lehetőségeket, amelyekkel a jelenlegi jogszabályi keretek között is fel lehet lépni a földtulajdon átjátszása ellen, és javaslatokat tesznek új jogszabályok megalkotására - fűzte hozzá.
A Jobbik szerette volna alaptörvénybe foglalni azt, hogy a termőföld és az ivóvíz kizárólag magyar tulajdonban lehet, ám módosító indítványát név szerinti szavazáson leszavazták a Fidesz és a KDNP képviselői - emlékeztetett Bana Tibor.

Magyar Zoltán, a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke elmondta: eddig legalább két tucat formáját sikerült feltárniuk azoknak a módszereknek, amelyekkel külföldiek a törvény tiltása ellenére termőföldtulajdonhoz juthatnak. Jellemző például, hogy különböző ingatlanvásárlási szerződésekben opciós jogot szereznek a termőföldre; bevett módszer a földtulajdonosok eladósítása is, és akad olyan eset, amelyben álházasságot kötött magyar és külföldi állampolgár a földtulajdon átjátszása érdekében - sorolta. Magyarország 87 százaléka termőterület, miközben az Európai Unióban ez az arány 27 százalék, világméretekben pedig 10 százalék alatti. A 87 százalék 7,7 millió hektárt jelent, amelyből az osztrák agrárkamara legfrissebb adatai szerint már 2 millió hektár az osztrákok kezén van, ha ehhez hozzávesszük a más országokban élő külföldiek érdekeltségeit is, ez az arány már eléri a 3 millió hektárt is - mondta a képviselő.


A Lehet Más a Politika országjárása

Nem erről volt szó! címen indít kampányt a Lehet Más a Politika, melyben eredeti célja bemutatni a kormány hibás döntéseinek sorát, számtanórát tartani az orbáni megszorításokról, bizonyítani azt, hogy a választási kampányban mást ígért a Fidesz. Ennek keretében szeretnének minden megyébe, minél több településre eljutni, ahol a lakossággal beszélgetve feltérképeznék, hogy hogyan érinti az ott élőket az "Orbán-csomag kétezer milliárdos megszorítása, (...) a munka világa elleni támadás".

Scheiring Gábor LMP-s képviselő kijelentette, hogy az egykulcsos adó bevezetésével közel egymillióan járnak rosszul, az adójóváírás eltörlésével pedig jövőre újabb pofont adnak a középosztálynak, mert egyes társadalmi csoportok reálkeresete nyolc százalékkal fog csökkenni. Hangsúlyozta, hogy javítják, hanem éppen hogy rontják a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, elveszik a felemelkedés lehetőségét a vidéki térségektől. Szavai szerint eközben iskolákat zárnak be, tanárokat bocsátanak el és éves szinten negyvenmilliárd forintot vonnak ki a közösségi közlekedésből. Említette, hogy elvonják a túlórapótlékot, három hónapra csökkentik az álláskeresési járadékot és a gazdasági szektorban is be akarják vezetni az indoklás nélküli elbocsátás intézményét. Eközben csökkentik a segélyek értékét, ráadásul plafonhoz is kötik azokat. Hozzátette, hogy felére csökkentik a közmunkaprogram keretét, de meg kívánják duplázni az abban foglalkoztatottak számát.

Scheiring kijelentette, hogy Fidesz-KDNP „bukott gazdaságpolitikája” ellenében az LMP által kínált alternatíva a hiánycél tartásával, sőt a hiány csökkentésével járt volna,  s emberek százezreit lehetett volna munkához juttatni.

 

MTI, mi

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.