Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-10 15:17:00

Bár betöltötte a hetvenet, nyugdíját nem a patikába hordja

Az év biogazdája új lekvárokkal kísérletezik

Dimák János vehette át az év biogazdája és biovállalkozója-címet. Az orosházi termelő 1998 óta gazdálkodik 18 hektár ellenőrzött bioterületen. A korszerű termelési módról az MTI-vel beszélgetett.

Egy biogazdaság attól bio, hogy szintetikus anyagokat nem használ. Csupán természetes anyagok lehetnek a növényvédő szerek is, kén- és rézkészítmények, baktériumok, vírusok, sőt poloskák, fürkészdarazsak. Olyan szervezetek, amelyek a kártevőket elpusztítják – mondta az MTI-nek Dimák János, a 2011 biogazdája cím birtokosa, aki szerint a biotermelés kulcskérdése a hatékony növényvédelem. Egy vegyszerek nélkül dolgozó termelőnek ugyanis a legtöbb gondot a lepkék és molyok mellett a gombabetegségek okozzák. Megtudtuk: az ország biotermelői egyébként együtt kísérleteznek és segítik egymás munkáját.


Biogazdálkodás a kezdetektől

– Bár csupán alig több mint tíz éve dolgozom biogazdászként, valaha gyermekkoromban is ezzel foglalkoztunk, csak akkor még nem tudtam. Az évek során kiderült, hogy szinte mindenre allergiás, érzékeny lettem. A gyógyszerek mellett az élelmiszerekre is. Rá kellett jönnöm, hogy gyerekkoromban ilyen problémáim nem voltak. 1993-ban visszaigényeltem az egykor kisajátított földjeinket, és elkezdtem dolgozni. Akkor nőtt is a kereslet a biotermékek iránt, és 1998 óta ellenőrzött biotermelő vagyok – fogalmazott a gazda.

Dimák János szerint nem nőtt jelentősen a biotermékek iránti kereslet, a biotermesztés ugyanis költségesebb, mint a vegyszeres. A hagyományos élelmiszerekhez képest 15-20 százalékkal költségesebb így termelni, de tápanyagban, minőségben, vitaminokban annyival több is van az így előállított élelmiszerben. A kettőt összehasonlítva tehát annyival nem drágább, hiszen mérget nem tartalmaz.


Nyugdíj-kiegészítés helyett sikerágazat

„Annak idején úgy telepítettem a gyümölcsösömet, hogy ha nyugdíjas leszek, legyen elfoglaltságom. Ez sikerült is, most viszont szabadidőt nehezebb teremteni. De úgy vagyok vele, hogy bár betöltöttem a hetvenet, nyugdíjamat nem kell a patikába hordanom. A boltból is csak azt vesszük meg, amit nem termelünk, de az nagyon kevés” – tette hozzá Dimák, aki elárulta a titkot: „A virágzó fákon madárodúk bújnak meg, amelyek megléte szintén az ellenőrzött gazdaság egyik feltétele. Ebből hektáronként hatot kell elhelyezni.

A növények szeretete és tisztelete mellett a háziállatok is különös figyelemben részesülnek. Ők is megtalálták az otthonukat a biogazdász földjén. A kutya mellett csirkék és libák vigyázzák a birtokot, de egy páva pár is illegeti magát a virágzó fák tövében.


Az allergiások meggyógyulnak

Szarvason van egy biotermékeket felvásárló és feldolgozó cég, amellyel szerződést szokott kötni, de személyesen is felkeresik az emberek. Volt, hogy egy anyuka kereste meg, mert a gyermeke nem tudta megenni a boltban vásárolt kenyeret – allergiás rá. A biobúzából készült lisztből sütött kenyér azonban helyrehozta. Az interneten talált rá egy férfi, akit mellrákkal műtöttek. Almát és burgonyát vittek a betegnek, aki egy hónap múlva már panaszmentes volt.

– Idei törvényi változás, hogy már feldolgozott terméket is lehet értékesíteni, úgyhogy talán már jövőre ezt is kiépítjük. Ha valamiből sok volt, eddig sem hagytam tönkremenni, feldolgoztam befőttnek, lekvárnak. Tavaly például nagy jégverést kaptam, az almám, az őszibarackom annyira megsérült, hogy nem lehetett értékesíteni, így lett almalé és barackdzsem – foglalta össze a termelő, aki idén először a meggy és a cseresznye befőzésére készül.

 

mti/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.