Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-12 08:30:00

Még a németeknél is súlyos a helyzet

Aggasztó: Európa jövő nélkül?

Nehéz időket élnek meg az EU fiataljai. A 15 és 24 év közöttiek több mint 20 százaléka nem talál munkát, Spanyolországban ez minden második álláskeresőre igaz. A kilátások a fejlettebb országokban sem fényesek.

Hagyományosan augusztus 12. a Nemzetközi Ifjúsági Nap ünnepe. De valóban van mit ünnepelni? Aligha. Az európai fiatalok helyzete igen siváran fest. Az Eurostat adatai szerint a 15 és 24 év közöttiek több mint 20 százaléka nem talál munkát az Európai Unió munkaerőpiacán. Nincs munkájuk és kilátásuk sem arra, hogy az elkövetkezendő időben találnának.


V
an ahol minden második fiatal munkanélküli

Spanyolországban a legrosszabb a helyzet. A fiatalok 46 százaléka, azaz majdnem minden második munkanélküli. Görögországban a rendelkezésre álló adatok szerint márciusban 38,5 százalék volt ez az arány. Írországban és Portugáliában sem sokkal jobbak a lehetőségek, a fiatalok 27 százaléka nem talál magának munkát.

A számok nagyon aggasztóak, mert jól tükrözik az európai adósságválság valódi arcát és azt is megmutatják, hogy a válság nem csak a csődbe ment pénzügyminiszterek problémája, hanem végzetes következményekkel jár mindenki számára. Még a fiatalokat is gyorsan eléri. A múlt hónapban több ezer fiatal vonult az utcákra Madridban és Athénban, hogy a politika és a kilátástalanság ellen tiltakozzanak. A megszorítások különösen jelentősen érintik őket. Londonban, ahogy az elmúlt napok eseményei mutatják, szintén reményvesztett ez a generáció. De ez jelentősen különbözik a dél-európai tüntetésektől.

Nagy-Britanniában a fiatal munkanélküliek aránya 20 százalék, ami rossz hatással van az életszínvonal változásaira. A munkanélküliség azonban csak az egyik magyarázata a zavargásoknak. Ezek a számok hét százalékponttal magasabbak, mint 2008 áprilisában, a válság kirobbanása előtt. Spanyolországban, Görögországban, Lettországban és Litvániában a recesszió vége óta növekednek az arányok és most körülbelül 20 százalékponttal magasabbak, mint a válság előtt voltak.


Magyarország: halkan a 18. helyen

Németországban 2009 júliusában a fiatal munkanélküliek aránya 11,5 százalékos csúcsot ért el. A legújabb statisztikai adatok szerint júniusban a 15 és 24 év közötti munkanélküliek aránya 9,1 százalék volt, a harmadik legalacsonyabb az EU-ban. Csak Hollandiában (7,1 százalék) és Ausztriában (8,2 százalék) volt alacsonyabb a munkanélküliség. A relatív jó eredmények ellenére aggasztóak a számok, mert Németországban a fiatalok gyakrabban szembesülnek a munkanélküliséggel, mint a lakosság általában. Gyakran találkoznak az atipikus foglalkoztatással, mint a határozott idejű foglalkoztatás vagy az alkalmi munka.

Magyarországon a munkanélküliség aránya az Eurostat adatai szerint 24,8 százalék. Jól látszik, hogy hazánkban is hasaonlóképp aggasztó a helyzet, annak ellenére, hogy eddig elmaradtak a hangos tiltakozások. Ezzel az értékkel a 18. helyen állunk az EU fiatalok munkanélküliségi listáján.

 

spiegel.de

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.