Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-16 07:44:00

Meggyőznék az anyákat, tartsák meg a magzatot

Abortuszkérdés: nézetkülönbségek a kormányon belül

Az elmúlt napok vitáinak eredménye: a Fidesz a kereszténydemokraták kérése ellenére sem szigorít az abortusztörvényen. Lerövidítenék azonban az örökbefogadás procedúráját, így remélik: többen tartják meg gyermeküket.

Belső viták folynak a Fidesz és a KDNP döntéshozói között a magzati élet, a férfi és a nő közötti házasság és a család védelmének témájában. A kereszténydemokraták missziójuknak tekintik, hogy elérjék a Magyarországon elvégzett abortuszok számának csökkentését. Ám feltehető, hogy az elmúlt napok egyeztetései során Orbán Viktor nem járult hozzá a jelenlegi, 1992-ben megfogalmazott, magzati élet védelméről szóló törvény szigorításához.


Csak veszélyben, vagy válsághelyzetben


A témával kapcsolatos, hétvégi sajtótájékoztatón elhangzott: a magzatvédelemről szóló hatályos törvényt nem akarják megváltoztatni, ám kiemelték, hogy szükség van a törvény komolyan vételére és betartására, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésre, az abortusszal kapcsolatos oktatásra és tájékoztatásra.

A jelenleg hatályos jogszabály kimondja, hogy a terhesség-megszakítás nem a családtervezés eszköze, ezért arra csak indokolt esetben kerülhet sor. Részletesen szabályozza az emberi élet értékével, a felelősségteljes párkapcsolattal, és az egészségre ártalmatlan születésszabályozási módszerekkel kapcsolatos általános- és középiskolai oktatást. Az előírások hatékonyságát azonban megkérdőjelezi a tény: 30 ezernél is több művi terhesség-megszakítást hajtanak végre évente.


Gyorsabb örökbefogadás = több gyerek?

Jelenleg terhesség csak veszélyeztetettség, illetve az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén szakítható meg a tizenkettedik hétig. A jogalkotók válságként ismerik el a testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okozó állapotot, illetve természetesen azt is, ha az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja az abortuszt. Indokoltan megszakítható a terhesség, ha a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved. Jellemző statisztika: az abortuszt igénylő nők több mint 97 százaléka súlyos válsághelyzetre hivatkozva hivatkozik.

A kormány a napokban jelentette be, hogy az örökbefogadás folyamatának időtartamát 6 hónapra csökkentették, amitől a napokban publikált szakvélemények alapján a születések számának növekedését várják. Az elemzők szerint az érdekes összefüggés oka: a gyermeküket felnevelni nem akaró, terhes anyák a kutatások szerint így könnyebben meggyőzhetőek arról, hogy hozzák világra utódjukat, mivel a jelenleg hosszú listákon várakozóm gyerekeket örökbe fogadni szándékozók 70 százaléka három éven alulit, vagy újszülöttet szeretne otthonába fogadni. A jelenlegi magzatvédelmi törvény is az oktatás általi megelőzést hangsúlyozza.

 

Sz. A. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.