Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-07 06:50:00

Bölcskei szerint a református egyházra a pénzükkel szavaznak a hívők

A reformátusok megváltoztatnák az 1%-rendszert

A református egyház alapjaiban gondolná át a személyi jövedelemadóból az egyházaknak felajánlható egy százalék rendszerét, mert a jelenlegi mechanizmus nehézkes.

 „Át kell gondolni, hogyan lehet egyszerűbbé és átláthatóbbá tenni az egyszázalékos felajánlási rendszert, mert a jelenlegi mechanizmus nehézkes és gyakran változik” – tette közzé Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke a reformatus.hu-n. A megállapításra a Magyarországi Református Egyház idei egyszázalékos kampánya kapcsán került sor, a felekezet javaslata szerint az adózók egy úgynevezett közvetlen egyszázalékos kapun keresztül rendelkezhetnének egy százalékukról, amiről azonnali visszaigazolást kaphatnának. Így változtatnák meg a szerintük nehézkes és kevéssé hatékony, jelenlegi felajánlási szisztémát.

Az így megszülető, rendelkező felajánlás visszavonásig vagy módosításig maradhatna érvényben, így az adóhatóság minden évben jelentést küldhetne az adózónak arról, hogy a rendelkezés révén mekkora támogatáshoz jutottak az általa kedvezményezett szervezetek. Az adózók speciális rendelkezése esetén a támogatott szervezetek megkereshetnék az őket támogatókat, hogy még közvetlenebb lehessen a kapcsolat a hívek és szervezetek között.

Bölcskei Gusztáv visszatekintett ez elmúlt évek református egyszázalékos aktivitására, a folyamatban fordulópontnak 2007-et nevezte, azóta folyik ugyanis tervezett, szakemberekkel átgondolt egyházi kampány. Azóta 44 százalékkal nőtt a reformátusok számára felajánlott összeg, amely 2010-ben átlépte az egymilliárd forintos határt. Az így kapott támogatás az egyház által szabadon felhasználható költségvetési forrásoknak egyébként közel a negyedét teszi ki.

Az egyházvezető az egyszázalékos felajánlások elvét a parlamenti választásokhoz hasonlította, azzal együtt, hogy ebben az esetben nem pártokra, hanem egyházakra és civil szervezetekre „szavaznak” a polgárok. Bölcskei szerint egy európai, demokratikus alapértékeket magáénak valló társadalomban fontos a civil szféra és az egyházak ilyen jellegű, anyagi megerősítse. Azonban azt is kell látni, hogy míg a parlamenti választások jól átlátható, olajozottan működő rendszerben zajlanak, ahol állampolgári jogot gyakorlunk, az egyszázalékos felajánlási rendszer viszont egy gyakran változó adótechnikai elem.

(mi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.